24/05/2011 16:28

Britanska komedija "Tamara Dru" u selekciji Exit Point

Selekcija Exit Point

Popularna grafička novela Posi Simonds "Tamara Dru" je moderna obrada književnog klasika "Daleko od razuzdane gomile" Tomasa Hardija. Smeštena u romantičnoj engleskoj pastorali, ova priča je vesela i na momente mračna komedija o mladoj novinarki rastrzanoj između dva ljubavnika. Kuća u kojoj je Tamara Dru odrasla se prodaje, a njen povratak u rodno selo u Dorsetu izaziva pravu pometnju među žiteljima. Tamara, nekadašnje ružno pače se transformisala u zamamnu lepoticu, što izaziva zavist, požudu i tračeve gde god da ode. Ona je apoteoza moderne devojke, ali je njena priča o ljubavi i haosu, koji iz nje proizilazi, bezvremena.


Film, koji je svoju premijeru imao pred publikom 63. Kanskog festivala, u kategoriji van konkurencije, potpisao je slavni britanski režiser Stiven Frirs (Stephen Frears) kog naša publika zna po nezaboravnim filmskim klasicima kao što su "Opasne Veze", "Kraljica" i "High Fidelity" koji svedoče o svestranosti njegovog talenta.

"Kada sam prvi put pročitao scenario za Tamaru Dru, oduševio sam se ne samo njegovom duhovitošću već i činjenicom da predstavlja obradu istoimenog stripa moje dobre prijateljice Posi Simonds, što me je i potaklo na ideju da snimim film. Ovo je veoma duhovit, veoma seksi i veoma savremen, moderan film. Adaptacija grafičke novele ili stripa je neverovatno oslobađajuće iskustvo. Možete raditi bilo šta; oslobađa vas na najdivniji način. Stripovi se često baziraju na superherojima, ali Tamara Dru je nešto drugačije jer inteligentno priča o stvarima koje lako prepoznajemo. Nikad nisam pravio ovakav film; morao sam potpuno da promenim način na koji stvaram filmove." - izjavio je reditelj Frirs povodom filma "Tamara Dru".