20/01/2015 14:43

Braća Koen na čelu kanskog žirija

Braća Koen sudiće o dvadesetak filmova u glavnom takmičarskom delu Kanskog festivala, koji će se održati od 13. do 24. maja ove godine.

 Džoel i Itan Koen naveli su u saopštenju da su „posebno srećni što će imati priliku da gledaju filmove iz celog sveta“. Takođe su naglasili da je Kan oduvek igrao važnu ulogu za njih i da se raduju povratku u taj grad. „To što ćemo biti predsednici žirija ove godine nam je još veća čast zato što nikada do sada nismo bili na čelu ni jednog žirija“, izjavili su oskarovci.


To je ujedno i prvi put da će žirijem u Kanu zajednički predsedavati dve osobe. Ali braća Koen poznati su po tome da blisko sarađuju, zajedno pišu scenarije i režiraju sve svoje filmove, u poslednje tri decenije.

Džoel i Itan su se do sada na događaju na francuskoj rivijeri predstavili sa sedam od svojih 16 filmova. Zlatnu palmu su dobili za film "Barton Fink" (1991), nagradu žirija za "U glavi Luina Dejvisa" (2013), a nagradu za najbolju režiju za "Fargo" (1996) i "Čovek koji nije bio tamo" (2001).

Njihov „suvi“ humor, zahtevni standardi i izuzetna kinematografija učinili su da ovaj „dvoglavi režiser“, kako ih nazivaju u svetu filma, osvoji mnoštvo drugih nagrada, a pogotovo Oskara, kada je njihov "Nema zemlje za starce" pobedio u nekoliko kategorija, uključujući najbolji film 2007. godine.

„Koenovi su stvorili svoj stil, dopadljive filmove, pune humora i potpuno originalni način gledanja na svet“, rekao je direktor filmskog festivala u Kanu, Tjeri Frimo za AFP.

Ostali članovi žirija još nisu poznati, ali organizatori festivala su izrazili želju da dovedu filmske stvaraoce i glumce iz svih delova sveta.


Izvor: rts.rs