24/05/2010 08:27

"Besa" u selekciji Nacionalna klasa

U okviru selekcije Nacionalna klasa van takmičarskog programa, posetioci festivala Cinema City biće u prilici da pogledaju novo ostvarenje reditelja i scenariste Srđana Karanovića pod nazivom „Besa“.

Film „Besa“ prikazuje ljubavnu priču, zasnovanu na istinitom događaju, koja se dešava u vreme Prvog svetskog rata. Mladi učitelj, Srbin, po imenu Filip, sa svojom suprugom Leom, koju je upoznao na studijama u Zapadnoj Evropi, dolazi zbog posla u jednu malu srpsku provinciju. Filip ne uspeva da započne svoju karijeru školskog direktora, jer izbija rat i on odlazi da se pridruži vojnim jedinicama. Brigu o mladoj i lepoj supruzi poverava Azemu, patrijarhalnom i nepismenom Albancu, koji radi kao školski poslužitelj. Azem daje besu zabrinutom Filipu da će je čuvati i paziti da joj se ništa ne dogodi. Dvoje ljudi, potpuno različitih kultura i mentaliteta, prinuđeni su da žive u napuštenoj školi dok u pozadini bukti rat. Pratimo razvoj njihovog odnosa koji ide od nerazumevanja i mržnje, do tolerancije i neobičnog prijateljstva koje postepeno prerasta u višestruko zabranjen odnos, neku vrstu ljubavne beze. Neočekivana ljubav između Lee i Azema otvoriće brojne dileme, i dovesti u pitanje moralni kodeks „bese“, obećanje za koje se jamči životom.

"Besa" je rezultat koprodukcije sedam kuća iz Srbije, Slovenije, Francuske, Mađarske i Hrvatske. Glavni producent iz Srbije je "Baš čelik". Reditelj Srđan Karanović režirao je filmove „Petrijin venac“, „Virdžina“, „Miris poljskog cveća“, „Nešto između“, „Za sada bez dobrog naslova“, „Sjaj u očima“... Snimio je i nekoliko televizijskih filmova, a režirao je i kultnu seriju sedamdesetih godina pod nazivom „Grlom u jagode“.