13/06/2011 14:10

Bartasova "Istočna struja" na Cinema City festivalu

Selekcija: Omaž stranom autoru - Šarunas Bartas

2010. film "Istočna struja" (Eastern Drift) nagrađen je za najbolje dugometražno ostvarenje na dodeli Litvanskih nacionalnih filmskih nagrada – Srebrni kran (Lithuanian National Film Awards Silver Crane). Iste godine film je proglašen i najboljim baltičkim filmom na filmskom festivalu „Tallinn Black Nights“. U ovom filmu Bartas slika mračnu sliku globalizovanog sveta gde izgleda da su vrednosti iščezle zajedno sa sunčevom svetlošću.



Drama sa elementima trilera i kriminalističke priče predstavlja glavnog junaka, Genu, koji je umešan u opasan posao sa ruskom mafijom. On ne gaji iluzije o situaciji u kojoj se nalazi, a u samom prologu filma monotonim glasom kratko skicira svoj život: odrastao je bez roditelja, „obrazovanje“ je stekao od svog ujaka-kriminalca, kasnije se upušta u posao sa drogom... Iako postoji mala šansa da će imati „normalan život“, Gena će da pokuša...


Litvanski autor Šarunas Bartas smatra se jednim od najznačajnijih reditelja svetske kinematografije. Diplomirao je na Moskovskoj filmskoj školi. Njegovo debitantsko ostvarenje bio je diplomski film, kratkometražni dokumentarac pod nazivom „Tofolaria“. Svoj specifičan filmski jezik “pročistio” je u dugometražnom filmu “Tri dana” (1991) sa kojim je osvojio FIPRESCI i nagradu ekumenskog žirija na Berlinskom festivalu. Njegov film “Hodnik” (1994) takođe je predstavljen na Filmskom festivalu u Berlinu, dok su na Kanskom festivalu prikazani “Nas nekoliko” (1995) i "Kuća” iz 1997. Njegova dela odlikuju slobodna struktura, minimalistička forma i filozofske asocijacije.