22/05/2010 08:26

"Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića u Nacionalnoj klasi

Višestruko nagrađena „Đavolja varoš“ je moderna crna komedija koja satirično govori o savremenom srpskom društvu, ali priča filma je univrezalna i može se primeniti na bilo koje društvo u krizi. Prikazuje nekoliko ljudskih sudbina koje se ukrštaju na dan kada poznati srpski teniseri učestvuju na važnom takmičenju.

Siromašna devojčica Jelena pokušava da sebi priušti časove tenisa po svaku cenu, stoga trpi ponižavanje ohole Ivane, ćerke bogate prostitutke. Bogati tinejdžer shvata da ne može kupiti ljubav, i da ga je devojka zaista napustila. On ne može da prihvati tu činjenicu, i postaje naslilan. Bivši emigrant se vraća u Beograd i pokušava da otpočne posao, investirajući svu svoju ušteđevinu u izgradnju nekretnina, ali ubrzo shvata da se nalazi u svetu korupcije i ucene. Prostitutke imaju para, ali samo glume da su srećne. Ćerka jedne od prostitutki pokušava da pronađe svog oca. Taksista krivi ceo svet za svoju ličnu tragediju. On ima spisak osoba koje smatra odgovornim za svoju nesreću i kreće da se sveti...

Pored već proslavljenih glumaca, poput Lazara Ristovskog, Slavka Štimca, Gorana Jevtića i mnogih drugih, u filmu se pojavljuju i novi, mladi glumci, kao što su Uroš Jovčić, Marija Zeljković i Mina Čolić.

Vladimir Paskaljević je diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Za svoj kratki studentski film „Delfini su sisari“ dobio je nekoliko internacionalnih nagrada. Autor je knjige kratkih priča „Optimisti“ iz 2006, na osnovu koje je reditelj Goran Paskaljević snimio istoimeni film koji je osvojio mnogobrojne nagrade i priznanja.