13/05/2008 11:31

Avaze Gonjeshk-ha (The Song of Sparrows) u internacionalnoj � Exit Point selekciji

Iran, 2008, 96 min
Režija: Majid Majidi
Uloge: Reza Najie, Hossein Aghazi, Maryam Akbari, Kamran Dehghan
Nagrade: Siver Berlin Bear 2008 (u kategoriji najbolji glumac); nominacija: Golden Berlin Bear
Selekcija: Exit Point

Iranski film Avaze Gonjeshk-ha (The Song of Sparrows) slavnog iranskog reditelja Majida Majidija, na ovogodišnjem Berlinskom festivalu osvojio je nagradu Silver Bear za najbolju mušku ulogu, koja je jednoglasnom odlukom �irija pripala glumcu Rezi Najie. Ovaj film biće predstavljen u međunarodnom takmičarskom programu Exit Point.

Film prikazuje psihološku transformaciju glavnog junaka Karima, koja nastaje kao rezultat teških životnih uslova. Karim je zaposlen na farmi nojeva. Težak ali pošten posao omogućava mu da zaradi pristojnu platu kojom je mogao da izdržava svoju porodicu. Problem nastaje kada jednog dana primeti da mu nedostaje jedna ptica. Smatra sebe odgovornim za ovakvo oštećenje kapaciteta farme i kreće u bezuspešnu potragu za pobeglim nojem.

Jednog dana odlazi u grad sa namerom da svojoj ćerki popravi slušni aparat. U povratku odlučuje da poveze nekog čoveka uz novčanu nadoknadu usluge. Dobija vrlo dobru sumu novca, i opredeljuje se za novi poziv – vožnja taksija. Svaki dan vozio je do grada i nazad, a u povratku je uvek donosio gomilu otpada koji je počeo da prikuplja - stari nameštaj, delove automobila i slično. Kako je njegova veza sa gradom postajala intezivnija, tako je njegovo, nekada uređeno kućno dvorište, postajalo glavna stanica prikupljenog otpada.

Sam Karim od prijatnog i druželjubivog čoveka polako postaje sebični samotnjak koji živi samo za uvećenje svog „drugorazrednog dobra“, zapostavljajući pri tome sve ostalo, čak i svoju porodicu. Zamerio je se svojoj ženi što je jednom prilikom siromašnim susedima poklonila jedna stara vrata. Odreagovao je burno, ne pokazujući ni malo sažaljenja - otišao je po vrata vrativši ih na svoju omiljenu gomilu smeća.

Uskoro potom jedne večeri, dok je sortirao svoj otpad, Karim je pao i povredio nogu. Morao je da miruje u postelji, što mu je omogućilo da sagleda koliko su se njegova žena i deca namučila zarađujući za život, i koliko su podrške i pomoći u tom teškom periodu dobili od svojih suseda. Pod tim novim okolnostima, kuća i sam Karim počinju da se menjaju na bolje.

Film The Song of Sparrows je drama sa elementima komedije koja kroz psihološku metamorfozu glavnog junaka uspešno skreće pažnju gledaoca na istinske �ivotne vrednosti.

Reza Najie kao Karim uspeo je da svojom izvedbom ovog složenoga karaktera osvoji nagradu Silver Bear na ovogodišnjem Berlinale festivalu. Ovo je inače njegova prva nominacija i osvojena nagrada. Radio je i snimao pod narednim imenima Amir Naji, Reza Naji, Mohammad Amir Naji.

Re�iser Majid Majidi rođen je 1959. godine u Teheranu, Iran. Sa četrnaest godina počeo je da sa bavi glumom u amaterskoj pozorišnoj grupi. Nakon toga studirao je na Institutu dramskih umetnosti u Teheranu. Njegov debi kao scenariste i režisera dogodio je se 1992. sa filmom Baduk na Kanskom festivalu, gde je do�iveo veliki uspeh. Nakon toga napisao je i režirao nekoliko filmova koja su postigla svetska priznanja. Njegov film Bacheha-Ye aseman (1997) bio je nominovan za Oskara u kategoriji „najbolji strani film“, dok je sa Rang-e khoda (1999) postavio nove rekorde gledanosti kada je u pitanju azijski film.