27/05/2008 14:52

Čaplinov Cirkus u Peđinoj filmskoj kolekciji

SAD, 1928, 71 min
Režija: Charles Chaplin
Uloge: Charlie Chaplin, Allan Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker, George Davis, Henry Bergman, Tiny Sanford, John Rand, Steve Murphy
Nagrade: Počasna nagrada Američke filmske akademije 1929.
Selekcija: Peđina filmska kolekcija

Crno-bela nema komedija Čarlija Čaplina pripada kategoriji najcenjenijih klasika filmske umetnosti uopšte, a takođe je i neposredno kriva za besmrtnu slavu njenog autora. Teško je danas i zamisliti šta je pradavne 1928. godine značila zarada od 3,8 miliona dolara ostvarenih samo od bioskopskih projekcija, jer TV, VHS, DVD, YouTube i piraterija u to vreme nisu bili ni u nagoveštaju.

Pre Cirkusa, Čaplin je od antologijskih filmova snimio samo Zlatnu groznicu, da bi nakon još jednog velikog uspeha usledila i Moderna vremena, Svetlosti velegrada i Veliki diktator, svi nastali pod okriljem i tada moćnog United Artista. Produkcija ovog filma svakako je jedno od najčudnijih iskustava prebogate i inače čudne karijere, koju su pratile silne peripetije, skandali i tračevi. Problemi koji su odlagali završetak snimanja smenjivali su se kao na traci, uključujući i zaista ozbiljne tegobe poput požara u studiju, Čaplinovog razvoda od druge žene Lite Grej i pozamašnog duga američkoj upravi za poreze. Ipak, 6. januara 1928. The Circus je konačno doživeo premijeru.

Scenario su zajedno napisali Džozef Planket i Čaplin, koji je i režirao, producirao i odigrao glavnu ulogu, stalni lik u većini njegovih filmova, koga je sam kreirao i koji ga je i proslavio - Malog skitnicu. Simpatični oniži beskućnik, karakterističnih brkova i smešnog hoda u prevelikim cipelama, ali i sa obeležjima pravog gospodina - štapom od bambusa i polucilindrom, bežeći pred policijskom poterom ovog puta dospeva pod cirkusku šatru. Vlasnik cirkusa smatra njegove grimase zabavnim, pa ga angažuje da zasmejava publiku, ali ubrzo shvata da ovaj uopšte ne ume da se krevelji po zadatku, pa mu ipak daje ulogu domara, koji je nekako uvek u epicentru svih zabavnih zbivanja tokom programa. Ali, šarmantni vagabundo se zaljubljuje u prelepu jahačicu na konjima, pa film, uz komične, dobija i elemente ljubavne romanse. 

Američka filmska akademija nominovala je 1929. Cirkus za dva Oskara, za najboljeg glumca i režisera u komediji (kategorija koja se vrlo brzo ugasila), ali je u međuvremenu odlučeno da mu se dodeli specijalno priznanje za "svestranu genijalnost glumca, pisca, reditelja i producenta iskazanu u filmu Cirkus", kako je stajalo u obrazloženju. Mnogo godina kasnije, 1970., Čaplin je u duhu sopstvenog perfekcionizma napravio novu verziju filma sa potpuno drugačijom muzičkom matricom.