21/04/2009 16:02

Animatrix - SPOTLIGHT Bill PlimptonSpecijalni gost Cinema City Festivala u Novom Sadu je legendarni američki animator Bil Plimpton, u čije se stvaralaštvo srpska publika zaljubila još prilikom njegovog nezaboravnog boravka na Festivalu kratkometražnog dokumentarnog, igranog i animiranog filma u Beogradu, na koji je stigao zahvaljujući poznanstvu sa našom vrsnom animatorkom Verom Vlajić.

Cinema City Festival, u okviru programa animiranih filmova- Animatrix, priređuje mini retrospektivu stvaralaštva ovog moćnog autora, pod nazivom „SPOTLIGHT- Bill Plimpton“. Bil Plimpton pod reflektorom značiće i lično upoznavanje sa autorom, njegovu master-klasu za studente filma i umetnosti, ali i za sve poklonike crtanja i animacije, kao i mogućnost da se vidi izbor Plimptonovih filma, među kojima je i njegov poslednji dugometražni „crtać“ „Idiots and Angels“.
Dubravka Lakić


Bil Plimpton  (Bill Plympton) je rođen u Portlandu (1946), u američkoj državi Oregon. Odrastao je u velikoj porodici, sa roditeljima, dva brata i tri sestre. Za šestoro djece, vreme je napolju često bilo prevlažno da bi se igrali. Zbog toga Plimpton zahvaljuje kišnoj klimi Oregona za svoje crtačke veštine i maštu. Srednju školu, u kojoj je bio član umetničke sekcije, završio je u Oregonu 1964. godine. Potom je studirao na državnom Univerzitetu u Portlandu, gde je bio član filmskog društva. Tu se rodila njegova opsesija filmom – prvi put je za ovo filmsko društvo pokušao da napravi animaciju, stvarajući promo godišnjaka, koji je slučajno snimljen naopako zbog čega je bio potpuno neupotrebljiv.

Kako bi izbegao Vijetnamski rat, služio je u Nacionalnoj gardi od 1967. do 1972. godine. U Njujork se preselio 1968. i počeo da pohađa Školu vizuelnih umetnosti. U Njujorku je Plimpton proveo 15 godina kao ilustrator i kreator crtanih filmova. Između ostalog, radio je dizajn magazina Cineaste, Filmmakers Newsletter i Film Society Review. Njegove ilustracije našle su svoje mesto i na stranama The New York Times, Vogue, House Beautiful, The Village Voice, Screw i Vanity Fair. Njegovi crteži pojavljivali su se i u magazinima poput Viva, Penthouse, Rolling Stone, National Lampoon i Glamour. "Plympton", poseban politički strip počeo je da objavljuje 1975. godine u The Soho Weekly News. Do 1981, pojavljivao se u više od 20 novina koje je izdavao Universal Press Syndicate.Ceo svoj svoj život Bil Plimton je fasciniran animacijom. Kada je imao 14 godina, poslao je neke crteže i ponudio svoje usluge animatora Dizniju. Odgovorili su mu da je premlad, koliko god da njegovi crteži obećavaju. Tek 1983. godine “približio se” animiranom filmu. Valeria Vasilevski iz The Android Sister zamolila je Plimptona da režira i uradi animaciju za film koji je producirala od Žil Fajferove pesme "Boomtown.

"Koni D'Antuono, drugi producent filma, na neki način me vodila kroz ceo proces," kaže Plimpton. "Bio je to divan način da se nauči kako napraviti film."

Odmah po završetku “Boomtown-a”, započeo je rad na svom animiranom filmu "Drawing Lesson # 2." Produkcija scena uživo je bila otežana zbog vremena, pa je Plimpton odlučio da započne rad na novom filmu. Za ovaj film, kontaktirao je Maurin Mekelero, staru prijateljicu sa kojom je sarađivao u Country Western Band (on je svirao gitaru), i ona se složila da radi na filmu "Your Face." Radi uštede na budžetu, ona je i pevala. Zahvaljujući, između ostalog njenom glasu, film je 1988. bio nominovan za Oskara za najbolji kratki animirani film.“Odjednom, svi su počeli da odgovaraju na moje telefonske pozive”, seća se Plimpton. Postao je veoma popularan u komercijalnim poslovima, radeći spotove za klijente poput Trivial Pursuit, Nutrasweet, Taco Bell, AT&T, Nike, Geico, United Airlines i Mercedes-Benz.

Njegovi radovi sve češće su počeli da se pojavljuju i na MTV-ju i sve popularnijim festivalima animiranog filma. Nakon veoma uspešnih animiranih kratkih filmova ("One of Those Days," "How to Kiss," "25 Ways to Quit Smoking," i "Plymptoons"), počeo je da razmišlja o dugometražnom filmu. Njegovi kratki filmovi su osvajali nagrade i hteo je da se suoči sa novim izazovom. Kako je sam rekao “još otkada sam bio dete, hteo sam da napravim dugometražni film”.Ono što je kasnije postalo poznato kao THE TUNE u potpunosti je finansirao sam animator. Delovi filma su prikazivani kao kratki film, kako bi obezbedili novac za produkciju. Tu su bili "The Wiseman" i "Push Comes to Shove," od kojih je ovaj drugi 1991. osvojio Prix du Jury na Filmskom festivalu u Kanu. Sa novcem od nagrada za kratke filmove i komercijalni rad, uspeo je da završi THE TUNE i ostvariti dečački san. Završeni THE TUNE takođe je učestvovao na filmskim festivalima, osvajajući prestižnu Specijalnu nagradu zlatnog žirija na WorldFest-u u Hjustonu kao i nominaciju za Spirit Award za najbolji film.
Nakon što je lično nacrtao i obojio 30, 000 sličica za THE TUNE, Plimpton je započeo akciju uživo. J. LYLE, njegov prvi film sa akcijom uživo, je čudna, irealna komedija o ljigavom advokatu koji upoznaje magičnog psa koji priča, koji menja njegov život.

“Stvarajući THE TUNE, imao sam mnogo ideja koje je bilo nemoguće realizovati bez animacije, ali sam shvatio da bi bilo dosta zabave i sa stvarnim ljudima! Uzeo sam te ideje i stvorio J. LYLE. Pored toga, mojoj ruci je bio neophodan odmor poslje crtanja THE TUNE." Posle uspeha na brojnim festivalima, J. LYLE se počeo prikazivati u mnogim bioskopima u zemlji. J. LYLE je takođe, u potpunosti finansirao sam animator.Plimptonov drugi film sa akcijom uživo GUNS ON THE CLACKAMAS, pogled iza scene na zamišljeni propali vestern, sniman je u Oregonu i Njujorku. Plimpton je rekao da je na ideju za ovaj film došao gledajući film iz 1937. “Saratoga” u kojem je zvezda Džin Harlou umrla tokom snimanja pa ju je zamenila druga glumica. “To je trebalo da bude drama”, rekao je Plimpton, “ali je završilo kao komedija”. Svaki put kada bi na sceni bila Harlou, kutija ili nešto drugo blokiralo bi pogled. Kao i J. LYLE, prikazivanje GUNS ON THE CLACKAMAS bilo je ograničeno.

Plimpton je 1996. sledio pisca “Mala noche” Volta Curtisa po Portlandu, kako bi ga snimio kako čita svoju poeziju. Ovaj film se pojavio pred zapanjenom publikom na festivalima 1997. godine . Film je nazvan WALT CURTIS, PECKERNECK POET.

Godinu dana kasnije Plimpton se vratio animaciji sa I MARRIED A STRANGE PERSON. To je topla priča o upravo venčanom paru i njihovoj prvoj bračnoj noći. Grant, muž, počinje da oseća čudne, neprirodne moći a Keri, njegova žena, ne zna kako sa tim da se suoči. Kada god Grant pomisli na nešto, to se materijalizuje, a on ne zna odakle dolaze te magične moći. Još jednom, Bil Plimpton je sam nacrtao i finansirao animiranu ektravagancu – samo ovaj put za odrasle. Ovaj film još uvijek se prikazuje na kablovskoj televiziji.

Sljedeći Plimptonov animirani film, MUTANT ALIENS, priča o zalutalom astronaut koji se posle 20 godina provedenih u svemiru vraća na Zemlju, završen je u januaru 2001. godine i premijerno prikazan na filmskom festivalu “Sundance”. Osvojio je Grand Prix na “Annecy” 2001. a počeo se prikazivati 2002. Prikazivao se širom sveta i ima veliku publiku.Plimptonov film HAIR HIGH je komedija o dešavanjima u jednoj srednjoj školi pedesetih godina prošlog veka. U ljubavnom trouglu sve kreće naopako. Dva mlada, ubijena tinejdžera, vraćaju se na svoje matursko veče kako bi se osvetili. U ovom filmu do izražaja dolaze glasovi talentovanih Sare Silverman, Dejvida & Kit Karadin i Dermota Mulronija, a koproducent je bila Marta Plimpton. Plimpton je ovim filmom obeležio novu teritoriju u animaciji, prikazujući uživo na Internetu sve svoje crteže za film na adresi www.slevykuponu.cz. Film je završen u januaru 2004. godine, prikazivan je u pedeset bioskopa širom SAD-a, pojavio se i na DVD-u.

Plimptonov kratki film GUARD DOG je bio pravi hit na filmskim festivalima i Plimptonu je donio njegovu drugu nominaciju za Oskara u januaru 2005. godine. Uskoro su usledili i "Guide Dog" 2006. i "Hot Dog" 2008. godine. Tokom karijere, Plimpton je godišnje uvijek radio dva do tri kratka filma što mu je donosilo solidnu zaradu od prodaje širom svijeta.Njegov novi film IDIOTS AND ANGELS, takođe će biti prikazan u okviru programa „Animatrix-Spotlight Bil Plimpton” festivala Cinema City u Novom Sadu. Sa muzikom Toma Vejtsa, Mobija i Pink Martini, ovaj poslednji Plimptonov film je mnogo mračniji i misteriozniji od njegovih ranijih komedija.