21/01/2016 12:04

Čak 5 domaćih ostvarenja na ovogodišnjem festivalu u Berlinu

Sjajan uspeh srpske kinematografije

Ove godine na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 11. do 20. februara, Srbija će učestvovati sa čak pet filmskih ostvarenja, što se smatra velikim uspehom domaće kinematografije.




U takmičarskom programu "Forum" 66. Berlinala biće prikazan prvi dugometražni film Nikole Ljuce - "Vlažnost" i prvi dugometražni dokumentarac Ognjena Glavonića - "Dubina dva".

U filmu "Vlažnost", upoznaćemo Petra, harizmatičnog menadžera uspešne kompanije koja velike državne projekte snabdeva građevinskim materijalom. Po povratku sa poslovnog puta, njegova žena Mina ga dočekuje na aerodromu. Oni dolaze kući, i dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi i nesigurnosti sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

Kombinacija živih svedočanstava i snimaka prostora na kojima su se desili zločini pre 17 godina, "Dubina dva" je eksperimentalni dokumentarni triler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda. U pokušaju da otkrije, rasvetli i da glas ovim pričama, namerno prekrivenim velom tišine, film se, meditativnim i hipnotišućim stilom, obraća doživljajima, mašti i osećanjima gledaoca.



Drama "S one strane" Zrinka Ogreste, snimljena u hrvatsko-srpskoj koprodukciji (Interfilm/Zillion), uvrštena je u takmičarski program "Panorama", a kratki igrani film "Četiri ugla kruga" Katarine Stanković u program "Perspektive Deutsches Kino".

U filmu "S one strane" upoznajemo Vesnu, koja se, pre 20 godina, s decom preselila u Zagreb, bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, nakon jednog neočekivanog poziva na površinu će isplivati tajna koju je kroz sve te godine nastojala da sakrije.

"Četiri ugla kruga" je priča o mladiću koji luta kroz ulice Guanahuata, zajedno sa prijateljem. Srećan je, jer je najzad izašao iz tužne i hladne bolnice. Grad mu donosi utehu i vraća izgubljena sećanja i emocije, sakrivajući ga od sve bliže smrti. U međuvremenu, hiljadama kilometara daleko, u Beogradu, četiri žene tkaju sopstvene niti u zajedničku priču o značajnim slučajnostima, protoku vremena i proživljavanju sećanja na Fridin duh, pripremajući ih za zagrobni život.

U okviru programa proslave 30 godina "Tedi" nagrada na Berlinalu će biti prikazan film "Marble Ass" Želimira Žilnika, nagrađen 1995. godine.

Merlin radi na “poslovima” pacifikacije balkanskog prostora, prostituišući se godišnje sa bezbroj momaka. Merlin primiruje nasilne noćobdije, bahate parajlije, nesrećne usamljenike i napaljene junoše, privlačeći sebi energetski naboj, koji bi se inače sručio na devojčice, nezaštićene majke i nemoćne starice. Uz posezanje za oružjem, ta neka nasilna energija bi dovodila do krvoprolića. Merlin smiruje proključalu krv violentnih Dinaraca i oplemenjuje je ljubavlju. Džoni se sa ratišta vraća kući u Beograd. Njegovi motivi su na prvi pogled slični: i on bi da smiri uzavrelu krv, ali tako što je pušta kroz otvore na ljudskom telu, koje buši metkom ili nožem. Rasprava o različitim metodama rešavanja konflikata, koje primenjuju Merlin i Džoni.


Podsećamo: Film "Vlažnost" Nikole Ljuce otvara ovogodišnji FEST

Beogradski međunarodni filmski festival - FEST 2016, otvoriće film "Vlažnost", reditelja Nikole Ljuce. Vlažnost je moderna priča sa primesama trilera, prati lik Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova žena iščezne, a on pokuša da njen nestanak sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom.

Ko-scenaristkinja filma je Staša Bajac, a u glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krcunović. Ostale uloge tumače Slaven Došlo, Katarina Marković, Vanja Ejdus, Maria Kraakman, Jasna Beri, Jelena Stupljanin, Borka Tomović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feđa Stojanović, kao i holandski glumac srpskog porekla Dragan Bakema, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

Film "Vlažnost" će se na na FEST-u prikazati u okviru takmičarskog programa “Srpski film”. 44. FEST će se održati od 26. februara do 6. marta 2016. godine.



Izvori: b92.net, fcs.rs, cinemacity.org