28/06/2014 12:32

32 odlična ostvarenja obeležila ovogodišnji Up to 10.000 Bucks!

Piše: Dina Vuković, Up to 10,000 bucks koordinatorka

Nakon šest dana u kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, prikazano je 32 filma prema izboru Srdana Golubovića, ovogodišnjeg selektora programa Up to 10,000 bucks. Filmovi, prema sadržaju potpuno različiti, svaki za sebe priča priču, a zajedno kao celina pružaju nam uvid u savremeni film, savremene borbe, težnje i misli.


Jučerašnji blok otvorio je film Ovih dana Nenada Tesle pričom o odrastanju, razdvajanju i novoj životnoj epohi. Zatim eksperimentalni film Linije neba koji, istražujući slikovne i zvučne forme, suočava gledaoca sa ništavilom i stahom od istog. Zatim iranski film Više od dva sata koji nas upoznaje sa problemima sa kojima se suočava mladi par u Iranu. Nakon toga usledio je dokumentarni film veterana Vladimira Perovića Život je, i predstavio nam život stanovnika Cuce regiona, koji potpuno kontrastan životu kakav mi živimo, teče u ritmu sa nazgled surovom prirodom. Na kraju je prikazan i mađarski dokumentarni film Nedeljni ručak, koji istražuje odnos majke i sina koji su razdvojeni u ne tako lakim okolnostima.

Nakon projekcija, vodili smo razgovor sa Nenadom Teslom o njegovom filmu, ali i problemima sa kojima se danas mladi reditelji suočavaju. Tim razgovorom smo i zatvorili ovogodišnji Up to 10,000 bucks program. Večeras ćemo saznati koji film je po mišljenju žirija najbolji.

Hvala svima koji su pratili filmove selekcije Up to 10,000 bucks i vidimo se sledeće godine!