23/05/2010 10:16

"32. decembar" u selekciji Nacionalna klasa

U takmičarskom programu selekcije Nacionalna klasa biće prikazan film "32. decembar" reditelja Saše Hajdukovića. Radnja filma se dešava u novogodišnjoj noći i prikazuje  tri isprepletane priče.

U diskoteci, Piksi, tridesetogodišnji vlasnik male lokalne kafane, izazvan od strane svojih prijatelja, pokušava da osvoji Unu, mladu buntovnicu bez razloga. Tokom slavlja, odnosi se menjaju i Piksi je odlučan u nameri da sa Unom ode dalje od jednovečernje avanture. Problem nastaje kada se situacija uozbilji i kada dodje do očitog razmimoilaženja u shvatanju njihovih pozicija. Jedan sudar rešava sve.

Dragana, devojka sa velikim životnim i ljubavnim očekivanjima i ružičastom vizijom sveta oko sebe, na nivou američkih melodrama, upoznaje Ljubu, korumpiranog policajca koji živi sa roditeljima. U njihovom dogovoru za novogodišnju noć, ona gradi svoju budućnost. Prilikom tog susreta, Ljubo pokazuje svu svoju sirovost i Draganin san pada u vodu. Ona odlazi iz njegovog stana emotivno unakažena. Dragana sve to skriva od svoje najbolje prijateljice Une koja se u tom trenutku provodi u diskoteci sa Piksijem. Ljubo odlazi u Piksijevu kafanu da uzme unapred dogovoreni mito.

Sina, sitni klošar, koji živi od povremenih sitnih, legalnih i nelegalnih poslova se zaljubio u Ljubicu, provincijalku čiste duše. Njihov plan je da za Novu godinu pobegnu u planinu kod njegovih rođaka i plan će biti realizovan čim Sina uzme novce od Piksija za posao koji mu je davno uradio...

Glavne uloge u filmu tumače Aleksandar Stojković, Nikolina Đorđević, Anja Stanić, Dragana Marić, Ljubiša Savanović, Slobodan Perišić, a reditelj Hajduković potpisuje i scenario za film.