13/05/2008 11:30

24 HOUR PARTY PEOPLE u Planet Rock selekciji

UK, 2002, 117 min
Režija: Michael Winterbottom
Uloge: Paddy Considine, Steve Coogan, Sean Harris, Shirley Henderson, Lennie James, Andy Serkis, John Simm
Nagrade: najbolje postignuće u produkciji - British Independent Film Award '02; 12 nominacija
Selekcija: Planet Rock

Film već afirmisanog, kultnog statusa u domenu svetske kinematografije, 24 Hour Party People, biće prikazan u okviru Planet Rock - selekcije muzičkih filmova. 24 Hour Party People, još od Golden Palm - nominacije na Kanskom festivalu 2002. godine, ne prestaje da bele�i popularnost svojih emitovanja i bioskopskih projekcija.

Radnja filma se odvija 1976. godine u Manchester-u, svetskoj prestonici alternativnog i underground muzičkog zvuka. Ambiciozni diplomirani kembridzovac, Tony Wilson, koji radi kao novinar na TV stanici Granada, zatiče se na svirci benda Sex Pistols. Uviđa značaj novog muzičkog zvuka, prezentujući ga javnosti kao momenat ključnog preokreta u istoriji muzike. Wilson taj momenat odlučuje i da iskoristi, osnivajući zajedno sa svojim prijateljima muzičku etiketu Factory Records, koja uskoro postaje sinonim prepoznatljivog muzičkog kvaliteta kraja sedamdesetih.

Za Factory Records počinju da snimaju imena koja će svojim radom postati najuticajniji muzičari-umetnici svog vremena. Pre svega, tu je legendarni bend Joy Division prikazan u muzičkoj transformaciji iz koje proizilaze kultni New Order-i, potom neprevaziđeni Happy Mondays, i drugi. Film takođe beleži stvaranje jednog od svetski najpoznatijih klubova - The Haçienda. Pod vlasništvom i upravom Tony Wilson-a, The Haçienda je svojevremeno nosila glavnu ulogu na muzičkoj i kulturnoj sceni Manchester-a.

Tony Wilson je rođen 20. Februara 1950. godine. Nakon diplomiranja na Kembridzovom univerzitetu, počeo je da se bavi novinarstvom, prvo kao reporter za ITN, potom kao novinar za televizijsku stanicu Granada. So It Goes je jedna od mnogih emisija kulturno-muzičkog karaktera koje je Wilson vodio. Kada je u junu 1976. ugledao Sex Pistols-e na sceni Manchester Lesser Free Trade Hall-a, odlučio je da ih bukira za gostovanje u emisiji So It Goes. Gostovanje se smatra prvim televizijskim emitovanjem revolucionarnog proboja novog muzičkog punk-rock zvuka.

Veliku umešnost Wilson je pokazao u ulozi menadzera muzičkih bendova poput A Cerain Ratio, The Durutti Column potom, kao suvlasnik i menadzer Factory Records-a, muzičke kuće bendova poput Happy Mondays i Joy Division, i kao osnivač kluba The Haçienda, kulturne i muzičke prestonice tadašnje scene Manchestera, poznate u to vreme pod nazivom „Madchester“. Pored svega, Wilson se bavio glumom, a radio je i kao ko-producent na autobiografskom filmu Ian Curtis-a, Control, 2007. Nažalost nije doživeo njegovu kompletnu realizaciju.

Wilson je preminuo 10. avgusta 2007. godine u bolnici Christie Hospital, Manchester. Iako je bio oboleo od raka, preminuo je od srčanog udara, čime je svetska i machesterska scena ostala bez značajne kulturne ikone. 24 Hour Party People jeste neka vrsta filmovane biografije Tony Wilsons-a, sa značajnim uplivima elemenata fikcije.

Re�iser Michael Winterbottom rođen je 26. marta 1961. godine u Blackburn-u, Lancashire, Engleska. Svojim delom uspeo je da osvoji petnaest nagrada, među kojima je BAFTA Film Award, kao i da doživi trideset i jednu nominaciju. Film 24 Hour Party People smatra se jednim od njegovih najpopularnijih ostvarenja.