08/02/2016 09:49

19 domaćih ostvarenja u nacionalnoj selekciji na FEST-u

Međunarodni filmski festival FEST od 26. februara do 6. marta

Fest će i ove godine predstaviti i nagraditi najbolje domaće filmove, a publika će u nacionalnoj takmičarskoj selekciji moći da pogleda 19 ostvarenja. Internacionalni petočlani žiri, kojim predsedava Dragan Bjelogrlić, dodeliće nagrade za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolji debi, kao i nagradu žirija.

Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi u čijem stvaranju je učestvovala Srbija kao manjinski koproducent. Ti filmovi će se takmičiti za posebne nagrade u tri kategorije - najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.



Neki od filmova već su prikazani u bioskopima kao što su "Panama", "Pored mene", "Amanet", "Sizif K", "Porodica" i "Smrdljiva bajka", a drugi će svoj bioskopski život započeti premijerom na Festu.

Čast da otvori festival imaće debtantski igrani film Nikole Ljuce - "Vlažnost", a koautorka scenarija je Staša Bajac. U filmu "Vlažnost", Miloš Timotijević tumači biznismena čija žena (Tamara Krcunović) nestaje bez objašnjenja, što on pokušava da sakrije od okoline i održi privid savršenog života koji je izgradio. Film će svetsku premijeru imati u selekciji "Forum" na predstojećem Berlinalu.



Još jedna debitantkinja, ali dobro poznata domaćoj publici - Mirjana Karanović ovog puta našla se u ulozi rediteljke filma "Dobra žena", za koji je i napisala scenario. Ona tumači i glavnu ulogu, ženu koja u trenutku kada saznaje da je bolesna, biva primorana da se suoči sa strašnom istinom o prošlosti svog muža. Film je premijerno prikazan na prestižnom festivalu Sandens.

Reditelj Oleg Novković premijerno će prikazati domaćoj publici drugi deo svojevrsne trilogije koju je započeo filmom "Beli Beli svet". Film "Otadžbina" se bavi životima izbeglih, prognanih, odbačenih i neprihvaćenih i posledicama nemilosrdnog građanskog rata 90-tih na ovim prostorima. Autorka scenarija je Milena Marković, a film je svetsku premijeru imao na festivalu u Varšavi.



"Apofenija" je drugi dugometražni film novosadskog reditelja Marina Maleševića. U filmu, po scenariju Dragana Stankovića, četiri lika se u toku šest dana upoznaju, ulaze u određene ljudske relacije i sticajem okolnosti završavaju na spiritualnoj seansi. Glavne uloge tumače Aleksandar Đurica, Boris Komnenić i Ljubomir Bandović.

Naučno-fantastično ostvarenje "Procep", reditelja Dejana Zečevića i scenarista Milana Konjevića i Irca Berija Kitinga, snimljeno je u srpsko-slovenačko-južnokorejskoj koprodukciji. Radnja počinje kada američki vojni satelit pada negde na teritoriju Vojvodine, a tim sastavljen od američkih i srpskih agenata biće poslat da pronađe podatke s leta i istraži olupinu.

"Brat Dejan" nastao je u rusko-srpskoj koprodukciji, a režiju potpisuje reditelj gruzijskog porekla Bakur Bakuradze. Film je snimljen u Srbiji i glavnu ulogu tumači Marko Nikolić, koji igra bivšeg generala primoranog da potraži utočište u planinskom selu nakon optužbi vezanih za njegovu vojnu prošlost.



Višestruko nagrađivani filmovi "Zvizdan" Dalibora Matanića, hrvatski kandidat za Oskara, i debitantski film rediteljke Ivone Juke "Ti mene nosiš", crnogorski kandidat za Oskara, nakon mnogobrojnih svetskih festivala biće prikazani na Festu kao manjinske srpske koprodukcije.

Publika će moći da pogleda i "S one strane", novi film nagrađivanog hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, koji će premijerno biti prikazan u selekciji "Panorama" na predstojećem Berlinalu, kao i komedije "Život je truba" Antonia Nuića i "Narodni heroj Ljiljan Vidić" Ivana Gorana Viteza.

U pod-selekciji niskobudžetnih filmova, Microwave, ove godine našla su se tri filma - "Porodica" Saše Radojevića, "Otvorena" Momira Miloševića i "Paluba ispod Terazija" Dejana Vlaisavljevića Nikta.

Više informacija o ovogodišnjem izdanju FEST-a, koji se ove godine održava od 26. februara do 6. marta, možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Izvor: tanjug.rs