18/06/2014 09:23

Nacionalna klasa: Raznovrsnost ideja, sadržaja i forme

Na Cinema City internacionalnom filmskom festivalu koji počinje u subotu, 21. juna, u okviru takmičarske selekcije, Nacionalna klasa, ove godine naći će se osam aktuelnih domaćih ostvarenja, od kojih će jedno imati svetsku, a dva domaću premijeru. Nagrade će dodeliti međunarodni tročlani žiri, koji čine afirmisani profesionalci koji nakon festivala mogu pomoći plasmanu domaćeg filma u inostranstvu. Pod okriljem ovogodišnjeg Industry programa, jedinstvenog za Cinema City festival, 25. juna, održaće se i konferencija Nacionalna klasa posvećena gorućim temama domaće kinematografije.


7. Cinema City internacionalni filmski festival počinje u subotu, 21. juna, muzičkim zagrevanjem, a zvanično će biti otvoren u nedelju, 22. juna u 20h u Arena Cineplexu dugo očekivanom domaćom premijerom Neposlušnih, rediteljskog prvenca Mine Đukić, već prikazanom na prestižnim svetskim festivalima poput Sundancea i Roterdama. Neposlušni će se naći u konkurenciji za nagrade sa još pet domaćih ostvarenja, u okviru glavne takmičarske selekcije Nacionalna klasa. U četvrtak, 26. juna, u 20h, u Arena Cineplexu, domaću premijeru imaće i ostvarenje reditelja Nemanje i Bransilava Bale - Love Hunter: Priče iz njujorškog taksija, koje će biti prikazano van konkurencije, a svetstku premijeru novi film Sabolča Tolnaija Čudna šuma, koji će biti prikazan u sredu, 25. juna u 20h, u istom prostoru.

U konkurenciji za nagrade naći će se i film Top je bio vreo, autora Slobodana Skerlića, koji se bavi temom odrastanja jednog dečaka u opkoljenom Sarajevu, početkom devedesetih godina, kao i Mamula, horor film reditelja Milana Todorovića, po scenariju Berija Kitinga, Milana Konjevića i Marka Backovića, koji gledaocima otkriva neočekivanu, mračnu silu koja vreba ispod vojne tvrđave Mamula. Pogrebnik, u režiji Dragana Nikolića, koji pored Jovane Nikolić potpisuje i scenario filma, govori o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze. Kad ljubav zakasni, reditelja Ivana Stefanovića i scenariste Milene Depolo, donosi priču o ženidbi uspešnog mladog advokata sa nepoznatom Beograđankom, koja izaziva burne reakcije. Van konkurencije biće prikazana Vojna akademija 2, u režiji Dejana Zečevića, koji pored Gordana Mihića i Bobana Jeftića potpisuje i scenario, a koja nastavlja priču o generaciji kadeta koja je osvojila srca miliona svojim avanturama.

Ovogdišnja selekcija filmova Nacionalna klasa nosi pečat raznovrsnoti sadržaja i forme, okupljajući art-house, horor, muzički film, ljubavne drame i dokumentarni film. Ovo odgovara i samom karakteru festivala na kome se "sreću i zajedno žive film i muzika, igrana i dokumentarna forma, dugometražna i kratkometražna ostvarenja, domaća i inostrana – sve u skladu sa jasno izraženom misijom negovanja raznovrsnosti i kvaliteta kao osnovnog kriterijuma", kaže Milan Stojanović, programski direktor festivala.

Pored Grand Prix-a, Cinema City će dodeliti nagrade Ibis za najbolj režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, kao i najbolju kameru i montažu, prema mišljenju tročlanog žirija. Međunarodni žiri selekcije Nacionalna klasa, prema rečima Milana Stojanovića, sastavljen je od "filmskih posvećenika za koje verujemo da i nakon festivala mogu pomoći plasmanu domaćeg filma u inostranstvu, stoga ova selekcija pored takmičarskog sada poseduje i show-case karakter".

Loic Magneron je osnivač vodeće nezavisne kompanije prodaje - WIDE, koja trenutno zastupa više od dvadeset dugometražnih filmova godišnje, kao i biblioteku od preko 700 igranih i dokumentarnih filmova. Kroz višedecenijsko iskustvo na filmskom polju, Loic Mangeron se nalazio na značajnim pozicijama u važnim francuskim i međunarodnim organizacijama koje se bave filmom i audio-vizuelnom sferom. Pre tri godine razvio je Eye on Films, novi poslovni model koji pomaže kretanje debitantskih igranih filmova i njihovu komercijalnu eksploataciju širom sveta. Najbolje filmove Nacionalne klase biraće i Rejmond Fatanavirangun, filmski producent i međunarodni kreator festivalskog programa koji je trenutno zvanični delegat za Cannes Critics Week i programski konsultant za Međunarodni filmski festival u Hong Kongu. Bio je deo žirija na festivalima kao što su Berlin, Sarajevo, Vladivostok, Antalija, Cinema One i drugima, kao i na drugim značajnim funkcijama filmskih organizacija. Treći član žirija, Piter Stambur, je poslednje četiri godine je deo Tallinn Black Nights filmskog festivala, jednog od najvećih i najistaknutijih filmskih dešavanja u Severnoj Evropi koji pripada grupi 50 vodećih filmskih festivala sveta. Jedan je od kreatora programa festivala, kao i urednik festivalskog časopisa i promoter je filmske umetnosti među mladima i školskim profesorima u svrhu edukacije buduće filmske publike.

Pored predstavljanja preseka aktuelne domaće kinematografije, Cinema City radi na njenom unaređivanju i razvoju, kroz otvaranje prostora za susret i umrežavanje filmskih stvaralaca, kao i debatu o pitanjima od značaja za domaći film. Ovogodišnji Industry program, po kojem je Cinema City festival jedinstven na našim prostorima, činiće dve panel diskusije konferecije Nacionalna klasa, koje će se održati 25. juna sa početkom u 11h u prostoru Galerije Matice srpske. Diverzitet domaće filmske produkcije, na kojem će učestvovati reditelj Boban Skerlić, pisac i scenarista Nebojša Romčević, producent Miroslav Mogorović, rediteljka Andrijana Stojković i producent Marko Jocić, osvrnuće se na na prisutnost različitih sadržaja i žanrova u domaćem filmu, kao i različitih tipova finansiranja i proizvodnje filma. U 15h uslediće panel diskusija na temu pristupanja programu MEDIA, od ove godine, delu Creative Europe, čiji će predstavnik Dag Asbjornsen biti specijalni gost panela. Pored njega o problematici pristupanja Sbije ovom programu govoriće još Jelena Mitrović, Miroljub Vučković, Siniša Juričić, kao i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Još jednom podsećamo, ulaznice za projekcije na Cinema City festivalu se mogu nabaviti u pretprodaji do 21. juna u Gigstixu (Kralja Aleksandra 12, Pariski magazin), a za vreme festivala u Gistixu do 15h, a od 16h na svakoj od lokacija. Cena ulaznice je 150 dinara. Kao i prethodnih godina, projekcije na Amstel Open Air bioskopu - jednoj od najatraktivnijih lokacija festivala – biće besplatne. Ulaz na muzička dešavanja - na otvaranju i zatvaranju festivala - biti slobodan.

Ulaz će biti slobodan i na special screening filma Životi vredni življenja, kao i filmove Muzika je univerzalni jezik, Planet Rock selekcije i Rekonstrukcije iz programa Up to 10.000 Bucks.

Prihod od ulaznica za filmove Otac na službenom putu, Balkan ekspres, Sok od šljiva, Anđeo čuvar, kao i originalne projekcije filmova Lepotica i bokser selekcije Beldocs@CinemaCity, Dvadeset stopa od zvezda  i LCD Soundsystem: Umukni i sviraj hitove Planet Rocka i repriza filma Visoki učinak, Fresh Danube Films selekcije, biće doniran u humanitarne svrhe.