Cinema City festival

Cinema City internacionalni filmski festival održava se godišnje u Novom Sadu. Usmeren je na promociju mladih filmskih autora i nezavisne produkcije iz zemlje, regiona i sveta, ali i predstavljanju legendarnih autora i ostvarenja kroz retrospektive i revijalne programe. Program festivala konceptualno čine tri celine: Cinema City filmovi, Cinema City PRO i Cinema City muzika.Programska sekcija “Cinema City filmovi” kroz selekcije takmičarskog i revijalnog karaktera, predstavlja neka od najboljih debitantskih ostvarenja nove domaće i strane produkcije. Festival godišnje prikaže više od 100 filmova, od kojih najveći deo čine premijerna prikazivanja, i ugosti značajan broj filmskih autora i ekipa iz zemlje i sveta.


Cinema City PRO“ je namenjen filmskim autorima i profesionalcima iz zemlje i regiona, a postoji sa ciljem pružanja podrške edukaciji, umrežavanju i saradnji ljudi koji čine sadašnjost i budućnost domaće i regionalne kinematografije. Kroz svoje aktivnosti objedinjuje dva paralelna toka proizvodnje filma u Srbiji – domaću kinematografiju i servis inostranih produkcija.

Muzičku program, predstavljen kroz sekciju “Cinema City muzika”, donosi žurke otvaranja i zatvaranja festivala, kao i brojne koncerte i propratna muzička dešavanja tokom festivala.

Tokom prethodnih izdanja, Cinema City internacionalni filmski festival posetilo je više od 2500 uglednih filmskih profesionalaca iz celog sveta, oko 300.000 ljubitelja filma, dok je prikazano više od 600 filmova.

Koncept festivala u 2015. godini doneo je osvežavajuće izmene. Kao i prethodnih godina, posetioci su mogli da uživaju u bogatom programskom sadržaju, ali pre svega posvećenom mladoj, filmskoj i muzičkoj sceni, i novom festivalskom iskustvu. Festival se održao na novoj jedinstvenoj lokaciji - u novoj kreativnoj četvrti koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu, promovišući prvi i drugi film i novu domaću muzičku scenu.

Tokom prethodnih izdanja festival je ugostio odbor Evropske filmske akademije, potom svetski značajne reditelje, producente, scenariste, glumce, filmske profesionalce poput Giljerma Arijage, Džulijet Luis, Bele Tara, Šarunasa Bartasa, Nika Pauela, Bruna Šatelina, Lorons Hersberg, Andreasa Drezena, kao i brojne domaće i regionalne filmske zvezde.