Zemlja meda

Honeyland

Žanr: dokumentarni
Zemlja porekla: Makedonija
Godina proizvodnje: 2019
Trajanje: 87 min.

Režija: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

Glavne uloge: Hatidže Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam, Mustafa Sam, Muzafer Sam, Veli Sam, Ali Sam, Alit Sam, Gamze Sam, Ljutvish Sam i Safet Javorovac

Programska selekcija: Filmski program

Projekcije na festivalu Cinema City:
subota, 26. okt 2019. @ 19:15 - Kožara cinema
nedelja, 27. okt 2019. @ 15:00 - Kožara cinema

Makedonska slatko-gorka dokumentarna priča o poslednjoj pčelarki u Evropi, koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda, na repertoaru je festivala Cinema Now.

Film Zemlja meda za nepunih godinu dana osvojio je čak 14 nagrada na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Sundance, DocsBarcelona, DocAviv, Millennium Docs Against Gravity i drugi, a srca žirija i publike osvojila je pčelarka Hatidže Muratova koja gazi krševitim, ali spektakularnim balkanskim predelom na svom putu ka koloniji pčela koju uzgaja.

U uvodnim kadrovima, tako rustično raskošnim da se na trenutak zapitate da li je zaista reč o dokumentarcu, pojavljuje se elegantno obučena u živopisnu bluzu i sa smaragdnom maramom na glavi pčelarka koja pokušava da povrati ravnotežu u prirodu. Ona živi sa svojom bolesnom majkom Nazife u maloj kolibi bez struje u nenaseljenim planinama Makedonije i ne poznaje drugačiji život jer svakako češće viđa pčele nego ljude.

Sve dok porodica pčelara nomada ne uđe na njenu teritoriju i tako ugrozi ono od čega ona živi.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.