24/06/2014 20:00

Uspešan start Campusa i najava Industry programa festivala Cinema City

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da je juče zvanično otvoren prvi Cinema City Campus, edukativna platforma u okviru nove festivalske sekcije CC PRO. 30 mladih ljudi iz regiona, producenti i reditelji, doputovali su iz celog regiona u Novi Sad, gde će u narednih pet dana imati priliku da se upoznaju i razgovaraju sa filmskim profesionalcima iz Srbije, regiona ali i raznih evropskih zemalja.

Campus su otvorili direktor festivala Miloš Ignjatović, programski direktor Milan Stojanović i programska koordinatorka Campusa Marija Stojanović. Učesnici su se upoznali sa tradicijom Cinema City festivala, kao i sa vizijom koju festival planira da ostvari u narednim godinama, naročito kada su u pitanju mladi profesionalci i njihovo usavršavanje.

Usledio je Speed dating, naizmenično međusobno upoznavanje učesnika kroz jednominutne razgovore o tome ko su, odakle dolaze, čime se bave i da li imaju projekte u razvoju, a sve u službi potencijanog umrežavanja i međusobne saradnje.

Učesnici su imali priliku da na samo za njih organizovanoj projekciji odgledaju film Neposlušni. Autori filma, rediteljka Mina Đukić i direktor fotografije Đorđe Arambašić, pridružili su se učesnicima u razgovoru o procesu stvaranja filma.

Takođe, predavanje im je održao i Raymond Phathanaviragoon, član žirija Nacionalne klase, na temu Razvoj projekta. Učesnici su imali priliku da čuju na koji način je moguće razvijati projekat van okvira svoje zemlje, kao i šta su mogućnosti koje nam pružaju razni strani fondovi.

Vredni polaznici Campusa nastavljaju i danas intezivnim tempom, a za sutra se, u okviru PRO-a, očekuje i realizacija programa namenjenog filmskim profesionalcima - Cinema City Industry. U sklopu programa, 25. juna je planirana konferencija ‘’Nacionalna klasa’’ sledećeg sadržaja:

11:00h, Galerija Matice srpske:

Panel diskusija na temu raznovrsnosti domaće filmske produkcije, sa osvrtom na prisutnost različitih sadržaja i žanrova u domaćem filmu, kao i različitih tipova finansiranja i proizvodnje filma.

Učesnici će biti autori i profesionalci iz zemlje i regiona, a ciljevi ove panel diskusije su:

- analiza raznovrsnosti sadržaja u domaćoj filmskoj produkciji (npr. film za decu, žanr film);

- prikaz različitih tipova produkcije domaćih filmova (postojećih i potencijalnih);

15:00h, Galerija Matice srpske:

Panel diskusija na temu pristupanja MEDIA, subprogramu Creative Europe.

Cilj panel diskusije je informisanje domaće stručne i šire javnosti o problematici pristupanja MEDIA i planovima vezanim za isto, a specijalni gost biće Dag Asbjornsen, predstavnik Creative Europe zadužen za subprogram MEDIA.