Teret

Load

Žanr: drama
Zemlja porekla: Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar
Godina proizvodnje: 2018
Trajanje: 98 min.

Režija: Ognjen Glavonić
Scenario: Ognjen Glavonić

Glavne uloge: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Miličić, Branko Perišić i Novak Bilbija

Programska selekcija: Filmski program

Projekcije na festivalu Cinema City:
subota, 26. okt 2019. @ 15:00 - Kožara cinema
nedelja, 27. okt 2019. @ 17:00 - Kožara cinema

Debitantsko ostvarenje Ognjena Glavonjića – Teret – još je jedan masterpiece koji će upotpuniti program festivala Cinema Now.

Film Teret prikazan je premijerno na Filmskom festival u Kanu prošle godine, u okviru selekcije Quinzaine - Directors Frotnight, gde su reditelj i ekipa filma posle projekcije pozdravljeni uz višeminutne ovacije publike, a filmski časopisi pisali su posle toga samo u superlativima o ovom ostvarenju.

Film prati glavnog junaka Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koga igra fenomenalni Leon Lučev, za koga kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Odlično režiran, specifičnog vizuelnog stila, ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija.

Teret je jedan od onih filmova o kome pričaju i komentarišu ga čak i oni koji ga nisu pogledali na filmskom platnu.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.