26/06/2015 17:21

Sjajan filmski i muzički program na Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema lokaciji na festivalu Cinema City

Na 8. Cinema City festivalu koji se održava od 29. juna do 5. jula, na Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema lokaciji susrešće se i ove godine muzika i film u okviru popularne selekcije Planet Rock, koja svake godine izaziva veliko interesovanje publike zahvaljujući odličnom odabiru muzičkih filmova.Ovogodišnju selekciju predvodi film Kurt Kobejn: montaža pakla, scenariste i reditelja Breta Morgena, koji je časopis Rolling Stone okarakterisao kao “najintimniji rok dokumentarac ikada”. Nizaće se muzički filmski hitovi poput Depeche Mode, Potraga za Felom, Ulični svirači, Bjork: biofilija uživo, Industrijal muzika za dekonstruisan grad, Maske, Pulp: film o životu, smrti i supermaketima, U2: Pogled s neba.Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja, među kojima su i muzički filmovi u okviru sjajne popularne selekcije Planet Rock. Dobro poznatu selekciju na istoj sceni - Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema, prati sjajan muzički program Cinema City festivala koji ove godine čine 7 koncerata raznovrsnih mladih bendova i stvaralaca: Jarboli, Darkwood Dub, Threesome, Stray Dogg, Iskaz, Zemlja gruva, Dj-evi Flip & Rasheed, Vis Limunada, VKSHN, Public Π Live.
Filmovi o muzičkim zvezadama i legendarnim bendovima, njihove neverovatne životne priče i karijere koje donose na veliko platno proslavljeni reditelji i glumci, kao i svake godine čine srce selekcije Planet Rock. Ovogodišnje muzičke priče na platnu predvodi priča o vođi i duhovnom središtu, frontmenu, tekstopiscu i gitaristi grandž grupe iz Sijetla - Nirvane, Kurtu Kobejnu, koji je ugledni muzički časopis Rolling Stone opisao kao “najintimniji rok dokumentarac ikada”. Nakon premijere na Sandensu, jedina ćerka ovog proslavljenog muzičara, Fransis Bin Kobejn, zagrlivši scenaristu i reditelja filma Kurt Kobejn: montaža pakla Breta Morgena rekla je: “Snimio si film koji sam želela da vidim”. U dokumentarcu Kurt Kobejn: montaža pakla koji, kako navodi New York Times “pulsira vitalnošću i besom”, pratimo život ovog slavnog umetnika od malih nogu pa sve do slavnih godina punih uspona i padova.
Publika će imati priliku da pogleda fenomenalan dokumentarni zapis jednog od najboljih koncertnih nastupa kultnog elektronskog benda Depeche Mode održanog u Berlinu, iz perspektive čuvenog holandskog fotografa i revolucionarnog reditelja Antona Korbejna. Ovo je prilika za sve fanove ovog benda koji nisu bili na koncertu održanom u berlinskoj 02 World areni, u okviru fascinantne Delta Machine turneje kada su nastupili pred više od 2.4 miliona fanova u 32 zemlje, da pogledaju snimak koncerta, kao i da uživaju u najvećim i najpoznatijim hitovima, uključujući Personal Jesus i Enjoy the Silence.
Nezaobilazni festivalski hit Potraga za Felom, jednog od najcenjenijih dokumentarista današnjice, reditelja i oskarovca Aleks Gibnija, je priča o životu, muzici i društveno-političkoj ulozi Nigerijca Fele Anikulapa Kutija, začetnika novog muzičkog pokreta afrobeata. Fela je svojom muzikom izražavao revolucionarne stavove protiv diktatorske nigerijske vlasti 70-tih i 80-tih godina, a snaga i potencijal njegove poruke je i danas aktuelna među članovima političkog pokreta potlačenih koji Felinu muziku i poruku koriste u svojoj borbi za slobodu. Jasno je zašto Sandens rivju navodi da “nijedna individua ne otelotvoruje afričku muziku sedamdesetih i osamdesetih i njenu vodeću ulogu u postokolonijalnom političkom aktivizmu - bolje od Fele Kutija”.


U okviru muzičke selekcije predstaviće se i domaća mlada grupa autora sa iz Beograda koja u filmu Ulični svirači, reditelja Nemanje Babića, daje dokumentaristički prikaz jednog od brojnih muzičkih festivala koje se svake godine dešavaju u Novom Sadu, ali i sasvim specifičnog po atmosferi uličnog spektakla u kojem ravnopravno učestvuju izvođači i publika. Vizuelno izuzetno bogat, a zvukom gotovo savršen, ovaj dokumentarac nudi prvenstveno dobru zabavu, ali i niz emotivnih udara koji će Festival uličnih svirača učiniti veoma privlačnim onima koji ga još uvek ne poznaju, a onima koji ga već vole - još lepšim i dražim.
Čuveni Pulp u svojoj povratničkoj turneji 2012. godine - film Pulp: film o životu, smrti i supermarketima u centar dešavanja stavlja jedinstvenog Džervisa Kokera, frontmena benda, kao i meštane njihovog rodnog Šefilda gde se održava njihov poslednji koncert, kroz ironičnu, neobičnu i uvrnutu perspektivu. Nakon desetogodišnje pauze, bend Pulp se ponovno okupio 2012. i uputio na dvogodišnju međunarodnu turneju ujedinjenja posetivši Njujork, London, Šefild. Ovo je film s koncerta njihovog poslednjeg nastupa, u rodnom gradu.
Koncert za pamćenje čuvene islandske umetnice Björk, izveden u Londonu 2013, slavi interdisciplinaran pristup umetnosti i fenomen biofilije, kroz jedinstvene performanse, video umetnost i vrhunske muzičke egzibicije. Koncertni film u režiji Pitera Striklenda i Nika Fentona i produkciji Džeki Edenbrov, beleži ljudski element multidisciplinarnog projekta Biophilia čuvene islandske umetnice Björk. Sniman uživo u londonskoj areni, Aleksandra palas, 2013. godine, film prikazuje umetnicu i njen bend dok izvode pesme sa albuma Biophilia, ali i druga ostvarenja, na raznim instrumentima, digitalnim, tradicionalnim i netipični, i predstavlja još jedno mustsee ostvarenje selekcije Planet Rock.Industrial Soundtrack For The Urban Decay // Official Trailer
from Amélie Ravalec on Vimeo.

Industrial Soundtrack For The Urban Decay prvi film o poreklu idustrijal muzike vas vodi na putovanje preko oronulih industrijskih gradova Evrope do žive avangardne američke scene. Industrijska muzika se pojavila sredinom 70-ih godina, pružajući dinamičan, provokativan i umetnički zvuk za štrajkačke redove, ekonomski pad i kulturnu represiju tog vremena. Bez obzira da li su bili u pitanju radnici u fabrikama, studenti, ili nezaposleni, pioniri industrijske muzike su listom bili obrazovani, umetnički nastrojeni i politički svesni stvaraoci koji su počeli sa neznatnom ili nikakvom muzičkom pozadinom da bi na kraju promenili istoriju muzike. Industrijski muzičari su inspiraciju nalazili u Krautrock bendovima, Kraftwerk, Faust, Can, umetničkim pokretima dvadesetog veka – dadaizmu, futurizmu i nadrealizmu,i piscima postmorednistima kao što su Vilijam Barouz, Brajon Gizin i J. G. Balard.


Maske / Masks- Film Trailer from Brankica Draskovic on Vimeo.

Film Maske novosadske autorke Brankice Drašković dokumentarno je ostvarenje o čuvenom piscu i muzičarku Slobodanu Tišmi. U filmu govore - Slobodan Tišma, Čeda Drča, Sabolč Tolnai, Aleksandar Davić, Andraš Urban, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Siniša Tucić, i drugi… Počeo je kao pesnik, bio je konceptualista, "nevidljivi umetnik" i rok muzičar ("Luna"/"La strada" ). Trenutno je prozni pisac, a ponekad izvodi i minimalističke performanse. Navlačeći različite maske prelazio je iz jednog umetničkog prostora u drugi narušavajući stereotipe i stvarajući od sopstvene egzistencije estetski fenomen.Muzički dokumentarac u režiji oskarovca Dejvisa Gugenhajma, U2: pogled s neba, o čuvenom rok bendu U2 i produkciji njihovog albuma Achtung Baby iz 1991. godine. Film dokumentuje najteži periodu u momentu snimanja albuma, odnose između članova benda i kreativni proces. Važno za posetioce festivala Cinema City je da je projekcija filma o sjajnim U2 - besplatna.


* * *

Ove godine se družimo na potpuno novoj lokaciji, gde će Cinema City ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo. Stoga, informišite se i o ulaznicama i satnici, festival se bliži!

#CinemaCity2015