13/05/2008 11:06

Patti Smith: Dream of Life u Planet Rock - muzičkoj selekciji

SAD, 2007, 109 min
Režija: Steven Sebring
Uloge: Patti Smith, Jay Dee Daugherty, Flea, Philip Glass, Lenny Kay, Sam Shepard, Benjamin Smoke, Tom Verlaine
Nagrade: za kostimografiju – Sundance Festival 2008, nominacija za Grand Jury Prize – Sundace Festival 2008
Selekcija: Planet Rock – selekcija muzičkih filmova

Selekcija muzičkih filmova Planet Rock filmskog festivala Cinema City obogatila je svoj sadržaj filmom Steven-a Sebringa-a pod nazivom Patti Smith: Dream of Life. Film Dream of Life jeste neobično umetničko ostvarenje na čijoj realizaciji se radilo više od jedne decenije.

Steven Sebring, profesionalni fotograf, otišao je na svoj prvi koncert Patti Smith pre tačno jedanaest godina. Ova rock diva uspela je potpuno da ga impresionira nastupom i istinski nesvakidašnjom harizmom. Neposredno posle krenula je njihova saradnja: Patti Smith prihvatila je ponudu Sebring-a da je fotografiše i snimi film-dokumentarac o njenom životu.

Osnova polazišta njegovog projekta delovala je na početku ovog umetničkog poduhvata prilično eksperimentalno, imajući u vidu činjenicu da Sebring do tada nije imao profesionalnog iskustva u stvaranju filmova. Pozitivan rezultat njegovog rada je postao očigledan nakon dužeg vremena rada na projektu, kada se uobičajeni dokumentarac pretvara u vrlo intimnu biografiju Patti Smith, uključujući čak i njene komentare na snimljeni materijal.

Moto koji je vodio Steven-a Sebring-a kroz jedanaestogodišnji rad jeste ideja da ljudska ličnost nije jednoobrazna i da muzika pruža mnogo više od audio-užitka. Verovao je u sebe i činjenicu da nije samo modni fotograf. Na isti način dopustio je svom umetničkom senzibilitetu da u Patti Smith vidi mnogo više od statusa rock ikone. Ona je pesnik, umetnik, rok diva, majka, borac koji je uspešno prošao kroz mnoge tragedije. Film Dream of Life prevazilazi površna statusna ograničenja postepeno otkrivajući ko je i šta sve mo�e da bude Patti Smith.

Film je prikazan na Berlinale festivalu 2008, u okviru selekcije Panorama Press. Na Sundance festivalu 2008 film Patti Smith: Dream of Life dobio je nagradu za kostimografiju, i bio nominovan za nagradu velikog žirija (Grand Jury Prize).