24/06/2014 17:00

Krstarenje Dunavom – specijalna nagrada za pobednika Fresh Danube Films selekcije!

Fresh Danube Films selekcija, koja je ove godine prerasla u novu takmičarsku selekciju Cinema City internacionalnog filmskog festivala, krije još jedno sjajno iznenađenje! Deset prvih i drugih dugometražnih ostvarenja talentovanih mladih autora iz podunavskih zemalja takmičiće se za Nagradu Ibis za najbolji film selekcije. Autoru pobedničkog filma, koji će odabrati David González, predstavnik poznate evropske filmske platforme Cineuropa, pripašće i specijalna nagrada u vidu krstarenja Dunavom koju dodeljuje nemačka kompanija DSC Touristik u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ koja je ove godine podržala Cinema City festival.

Šestodnevno krstarenje Dunavom kroz Nemačku, Mađarsku, Slovačku i Austriju, sa stanicama u Pasau, Beču, Budimpešti, Bratislavi i dolini Vahau biće sjajna prilika za nove inspiracije, sveže ideje i upoznavanje prirodnih lepote i kulturnog bogatstva koje nudi ova veličanstvena evropska reka!

U okviru Fresh Danube Films selekcije predstavićemo deset filmova, među kojima je odlična nagrađivana romantična komedija Popraviti ljubav, rumunske rediteljke Julije Ruđine. Ova priča o kampu za slomljena srca, u kome će tri trenera pokušati da za sedam dana "poprave" četrnaest problematičnih veza, prema rečima selektora Vladana Petkovića, izuzetno je "zabavan i dirljiv film, koji je bio i veliki hit u Rumuniji sa preko 60.000 gledalaca".

Plišani teroristi, eksplozivno ostvarenje rediteljskog trojca Peter Kerekeš, Ivan Ostrohovski i Pavol Pekarcik predstavlja gledaocima tri disidenta iz doba Čehoslovačke kao heroje ovog neobičnog filma. Slovački reditelj Juraj Lehotski u višestruko nagrađivanom filmu Čudo donosi publici priču o maloletnoj delikventinji Eli, koju fantastično tumači upravo maloletna delikventkinja. U mađarskom ostvaranju Besplatan ulaz Ivone Kerekđarto upoznajemo dve tinejdžerke, koje odlaze na čuveni muzički festival Siget u Budimpešti i kroz svoja iskustva upoznaju dobre i loše strane slobode. 

Pogledajte šta će se desiti i kad se dva, potpuno različita brata zaintresuju za istu ženu u inteligentnoj, nagrađivanoj komediji Visoki učinak, rediteljke Johane Moder, dok će originalna tragikomedija Oh Boy Jana Olea Gerstera predstaviti samoironičan portret mladog čoveka koji odlučuje da se ispiše sa univerziteta i potom, u nesvakidašnjem zapletu, završava lutajući ulicama Berlina. U Neposlušnima Mine Đukić, gledamo "junakinju u dvadesetim godinama čije je odrastanje odloženo, i koja u izvesnoj meri sazreva tek kada se ponovo, nakon mnogo godina, susretne sa prijateljem iz detinjstva koji se vraća iz inostranstva" kaže Petković. 

Slovenački filmski kritičar Matjaž Ivanišin predstaviće Karpoputnik, odličan film-portret filmskog autora Karpa Godine, koji je, nakon snimanja legendarnih Ranih radova Želimira Žilnika, napravio netipično poetično ostvarenje putujući ravnicama Vojvodine sa kamerom u ruci. Nakon što nije uspeo da dobije finansijska sredstva za rad na željenom filmu, hrvatski reditelj Nevio Marasović, u svom drugom dugometražnom ostvarenju, Vis-A-Vis, višestruko nagrađivanom na filmskim festivalima od Pule do Los Anđelesa, bavi se filmom kao temom - snimajući film o neuspehu snimanja filma. Gotovo savršen život nagrađivanog bugarskog dokumentariste, Svetislava Draganova, govori o trojici braće, od iste majke, ali različitih očeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko osim prezimena.