Jedan dan

Egy nap (One Day)

Žanr: drama
Zemlja porekla: Mađarska
Godina proizvodnje: 2018
Trajanje: 99 min.

Režija: Zsófia Szilágyi
Scenario: Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi

Glavne uloge: Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza, Zorka Varga-Blaskó, Márk Gárdos, Annamária Láng, Éva Vándor i Károly Hajduk

Programska selekcija: Filmski program

Projekcije na festivalu Cinema City:
subota, 26. okt 2019. @ 17:10 - Svilara cinema 3
nedelja, 27. okt 2019. @ 23:00 - Svilara cinema 3

Jedan dan je drama koja stiže iz Mađarske i koja će u okviru projekta K3CI biti prikazana na festivalu Cinema Now.

Majka troje dece, Ana, non stop juri da postigne sve, sa posla u vrtić, u školu, na balet, na časove mačevanja... Kao da to sve nije dosta, ona sumnja da je muž vara. Njeni problemi nisu jedinstveni, ali ona jednostavno nema vremena da stane i razmisli o svemu. Svi ovi problemi je opkoljavaju i prete da je potpuno slome. Da li će biti sposobna da sačuva ono što je krhko i zaista važno u njenom životu?


Rediteljka Zsófia Szilágyii objašnja da kada su deca njene prijateljice bila mala, u razgovoru sa njom pokušala je da shvati kako njeni dani izgledaju i šta je tačno ono što preti da je slomi. Bila je iznenađena koliko mala je znala o svemu tome, sve je izgledalo „skoro kao da je ono sa čim se jedna majka suočava neka tajna ili tabu.“


Svenario za film pisali su Zsófia Szilágyii, Réka Mán-Várhegyi, a glavne uloge igraju Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza, Zorka Varga-Blaskó, Márk Gárdos, Annamária Láng, Éva Vándor i Károly Hajduk. Producenti su Edina Kenesei i Ági Pataki.

Ulaz na Cinema Now se neće naplaćivati, a za projekcije filmova može se rezervisati mesto unapred preko Gigstix.com, kao i u Svilari i Kožari pred projekcije ukoliko ostane mesta, a sve kako bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Sve informacije o rezervacijama pronađite na ovom linku - https://www.cinemacity.org/rezervacije.2321.htm.Jedan dan u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.