12/04/2019 07:39

Doveli smo cirkus na sever Vojvodine!

Naš cirkus je obilazio gradove na severu Vojvodine, putovali smo u Kikindu, Suboticu i Bačku Topolu, a prolazili kroz mnoga rodna mesta učesnika u projektu “Cirkus gradi poverenje”, pa smo se prisećali mlađih dana, situacija i mesta koja su nam značila.


Sada imamo nova sećanja na ta mesta, i nove mlade ljude sa kojima smo radili tokom turneje cirkuske predstave-performansa “Ja umem da govorim”. Izvodili smo predstavu u srednjim školama na severu Vojvodine, gde su nas dočekali sa osmesima, ali više s radoznalošću.Svi su se pitali – i direktori i profesori i učenici – šta je to što mi radimo. Vide neke mlade ljude, vrlo opuštene i nasmejane kako non stop unose metalne štangle u fiskulturnu salu i pitaju se šta je to. Na kraju se ispostavlja da je to metalna konstrukcija visine 6 metara, sa koje visi svila, skroz do poda. I dalje im ništa nije jasno.Ali onda kad počne predstava, skoro niko ne trepće! Performeri plešu, pokretima razgovaraju jedni sa drugima i sa publikom, vešto vrte i bacaju hulahop i čunjeve i izgleda kao da mogu da se penju uz “čaršave” brzinom veštog leoparda.


Nakon svakog izvođenja razgovarali smo sa učenicima o tome šta su videli, kako su to shvatili, koliko im neverbalno govori šta se dešava i kakvi su odnosi među glumcima. Diskusija počinje stidljivo, ali se vremenom opuštaju i priželjkuju da se lično upoznaju sa glumcima.Nisu se samo upoznali, već su im naši glumci, učesnici projekta “Cirkus gradi poverenje”, postajali mentori i pokazivali im kako da žongliraju, vrte tanjire, penju se uz svilu, plešu…


Jedna učenica nam je u anketi napisala: “Ovaj način predavanja je bio daleko bolji od bilo kog do sada. Inače nas samo stave da sedimo u učionici i da ih slušamo. Ne samo da smo na ovaj način dobili priliku da učestvujemo, već smo mogli da uživamo i u sjajnoj muzici ispraćenoj plesom genijalnih ljudi. Mi iz razreda često pričamo o tome da nam je muzika nezamenljivi deo svakodnevnice, tako da je ova ideja genijalna. Volela bih da su sva predavanja ovakva”.Mi svi, iz udruženja Kreativni pogon, Ludifico i Cinema City, potpuno smo oduševljeni takvim odgovorom na ono što radimo, tako da ćemo se potruditi da nastavimo.Cirkus dolazi i u vaš grad!


Projekat realizuju udruženja Kreativni pogon, Ludifico i Cinema City zahvaljujući podršci Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, kao i Britanske ambasade u Beogradu.