12/06/2015 11:44

U razgovoru sa Vladanom Petkovićem, Fresh Danube Films selektorom

Razgovarali smo sa Vladanom Petkovićem, selektorom uzbudljive Fresh Danube Films selekcije koja se sastoji od debitantskih filmova iz podunavske selekcije, a ove godine je obeležavaju filmovi od intimnih, političkih i porodičnih priča, sa posebnim naglaskom na ženske autore, kako ističe selektor.

Šta mislite o promeni lokacije ovogodišnjeg Cinema City festivala?

Tek prošle godine sam počeo da radim za Cinema City, ali u svakom slučaju mislim da je izmeštanje projekcija iz multipleksa Arena dobar potez. Multipleksi daju upravo suprotnu asocijaciju od onoga što festivali treba da predstavljaju, a to je alternativni filmski izbor, sadržaji koji su inače retko dostupni publici, a često umetnički mnogo vredniji od filmova kakvi se prikazuju u multipleksima. I svakako je za festivalsku atmosferu mnogo bolja bukvalno bilo koja lokacija od multipleksa i sličnih komercijalnih prostora.

Da li je nov programski koncept uticao nas Vaš izbor pri ovogodišnjoj selekciji filmova, ili mu je doprinela ideja o promeni lokacije?

U suštini, za nove lokacije sam saznao kad sam već bio duboko u procesu selekcije, a nov programski koncept se zapravo uklapa u koncept mog programa - od starta su to bili debitantski filmovi iz podunavskih zemalja.




Kako biste opisali ovogodišnju selekciju?

Recimo da je to jedan sklop ličnih, porodičnih i političkih priča sa snažnim ženskim pečatom: od 6 filmova u selekciji, čak 4 su režirale rediteljke, od čega dva (Vidim vidim i Lekcija) u saradnji sa muškim ko-rediteljima. Smatram da je ovo značajan podatak u godini kada su se vode diskusije o diskriminaciji ženskih autorki - kao što je bilo na Oskarima i nedavno u Kanu.

Koje filmove posetioci nikako ne smeju da propuste?

To je nezahvalno pitanje, jer ne bih izdvajao nijedan poseban naslov- trudio sam se da svi filmovi u mom izboru budu vredni pažnje. Ali gledaoci sami mogu da odluče šta ih zanima na osnovu opisa i sinopsisa pojedinih naslova. Za ljubitelje žanra, na primer, austrijski horor Vidim vidim je obavezan; za ljude koje zanimaju političke i istorijske teme, tu su dokumentarci Goli (Hrvatska) i Felvidek: između dve zemlje (Slovačka); dok za one emotivno senzitivnije imamo upečatljive filmove o identitetu i sazrevanju koji dolaze od mladih autorki iz Nemačke (Limbo) i Rumunije (Autoportret poslušne kćeri). Selekciju zaokružuje uzbudljiva i subverzivna drama Lekcija iz Bugarske.