19/01/2015 11:43

Sedam veličanstvenih: od 30. januara do 5. februara

Jedanaesti festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih" održaće se u Sava centru od 30. januara do 5. februara. Festival će svečano otvoriti holandski dokumentarac "Novi Rejks muzej" rediteljke Uke Hogendejk o Rejks muzeju u Amsterdamu, najznačajnijem muzeju u Holandiji zatvorenom 2003. godine zbog renoviranja.


Rediteljka filma iza zatvorenih vrata muzeja kamerom je uspela da zabeleži proces u kome ogoljena zgrada postaje velelepna nalikujući onoj iz prošlih vremena. Film je osvojio nagradu za najbolji holandski dokumentarac prošle godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), nakon što je imao premijeru na festivalima i u bioskopima širom SAD.

U subotu 31. januara na programu je britanski film "Virunga", u režiji Orlanda fon Ajnzidla o zaštićenom nacionalnom parku Virunga u Kongu, film o pravim herojima u najvažnijoj borbi za očuvanje prirode koja se dešava u svetu u ovom trenutku.

Virunga je dom mnogim od poslednjih planinskih gorila na svetu, ali i najveća nada za ekonomsku stabilnost u regionu. Otkrićem nafte ispod Edvardovog jezera 2010. godine i dolaskom britanske naftne kompanije "SOCO International" vodi se pravi rat između onih koji su za očuvanje i onih koji su za eksploataciju parka.

Na festivalskom programu u nedelju, 1. februara je dokumentarni film "Mesi" jednog od najznačajnijih španskih reditelja, Aleksa de la Iglesija o fudbalskoj zvezdi, Lionelu Mesiju. Reditelj istražuje kako je moguće da je Mesi postigao da postane jedan od najvećih fudbalera svoga vremena. Film je premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu kao jedan od najboljih dokumentaraca u protekloj godini.

U ponedeljak 2. februara je film "Demokrate" u režiji Kamile Nilson, jedan od najboljih danskih dokumentarnih filmova u poslednjih nekoliko godina koji prati stvaranje novog ustava Zimbabvea. Dva politička protivnika su imenovana da napišu novi ustav, a Nilson iz blizine prati uzbudljivu političku igru koja se odvijala između dve strane.

U utorak 3. februara na programu festivala "Sedam veličanstvenih" je portugalski dokumentarni film "Iznenada su moje misli stale" u režiji Žorža Pelikanua o bolnici za duševne bolesnike u Lisabonu. Film prati pacijente kako obavljaju svakodnevne aktivnosti i pripremaju posebno osmišljenu pozorišnu predstavu.

U sredu 4. februara je dokumentarni film "Severno od raja" finske reditelja Virpi Sutari, dokumentarna ljubavna priča o parovima koji zajedno brinu o svojim baštama. U središtu filma su njihove bašte i hobi, baštovanstvo, koji se odavno izmakao kontroli.

U četvrtak 5. februara je francuski dokumetarni film "Pravila igre", u režiji Klodin Bori i Patrisa Šanjara o mukama oko pronalaženja posla. Film je premijeru imao na Filmskom festivalu u Kanu i osvojio je jednu od najprestižnijih nagrada za dokumentarni film u Evropi - „Zlatnu golubicu" na DOK Lajpcig festivalu.




Izvor: tanjug.rs, b92.ne
t