18/06/2016 11:20

Prikazana u zvaničnim selekcijama Sandensa i Roterdama, "Zemlja prosvetljenih" na festivalu Cinema City

Dokumentarac koji je osvojio pažnju ovogodišnjeg Sandensa

Ne propustite debitantske filmove iz celog sveta koji će biti prikazani u selekciji 360°. Izbor filmova ovog programa potpisuje selektor Petar Protić, koji svake godine predstavi filmske hitove koje je publika svetskih festivala naročito volela. Deo ovogodišnje selekcije 360° je i snažno dokumentarno ostvarenje "Zemlja prosvetljenih", prikazano u zvaničnim selekcijama festivala Sandens i Roterdam.



Film prikazuje grupu dece iz plemena Kuči koja žive u minskom polju u okolini avionske baze Bagram u Avganistanu. Iskopavaju protivpešadijske mine kako bi prodali eksploziv deci koja rade kao rudari u rudniku lapis lazula. Put ovog plavog dragog kamena ide preko Pamira do Tadžikistana i Kine kroz regiju koju kontrolišu deca vojnici. Kada ne vode svoje mini ratove u svakodnevnom ludilu Avganistana, ova deca beže u svoj svet maštarija i snova dok američki vojnici planiraju povlačenje.



Pieter-Jan De Pue (1982) je nezavisni reditelj i fotograf. Diplomirao je na Filmskoj Akademiji RITS u Briselu. Dok je režirao reklame, takođe se fokusirao i na svoj prvi dokumentarni film "Zemlja prosvetljenih". Imajući u vidu snimanje ovog filma, putovao je i boravio duže vreme u Avganistanu gde je fotografisao zemlju i njene stanovnike za organizacije kao što su Međunarodni crveni krst, Caritas International, Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za razminiranje.



Njegove fotografije Avganistana i Srednje Azije su objavljenje u časopisima i novinama Weekend Knack, Le Monde, DeMorgen, De Standaard, i izložene u nekoliko galerija i muzeja, kao što su Photo Museum u Antverpenu, deBuren u Briselu i Institut des Cultures d’Islam u Parizu. Između snimanja filma i fotografskih projekata van zemlje, radio je kao filmski reditelj i fotograf na nekoliko književnih projekata i u muzejima. Pieter-Jan sarađuje s nemačkom foto agencijom LAIF.




Ne propustite odlična ostvarenja selekcije 360°!


Pogledajte interaktivnu satnicu festivala, odaberite svoje filmske favorite i

informišite se o ulaznicama.

Družimo se od 25. juna do 2. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku!

#CinemaCity2016