15/10/2014 13:23

Premijera filma „Branio sam Mladu Bosnu“

Jedini filmski projekat kojim se ove godine obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata, „Branio sam Mladu Bosnu“ reditelja i scenariste Srđana Koljevića, sinoć je premijerno prikazan u Centru „Sava“, a večeras sledi premijera u Novom Sadu

Priča o advokatu Rudolfu Cistleru koja je ostala u senci atentata na prestolonaslednika Ferdinada, snimljena je u produkciji Košutnjak filma, Filmskog centra Srbije i Radio-televizije Srbije. Precizna detaljna rekonstrukcija suđenja Gavrilu Principu i mladobosancima, optuženima za veleizdaju i atentat, otkriva mnogo toga, a pre svega životnu priču časnog advokata Cistlera - univerzalno herojstvo i moralnu suštinu.


Dramatruški zahtevna sudska drama prožeta emocijama nudi i ljudsku stranu njenih aktera. „Većina ljudi misli da zna sve o tome, a ustvari zna veoma malo. Interesovala me je ta ljudska strana, a da se pri tom apsolutno oslonim na autentičan dokumentarni materijal, odnosno autentnične zapise i svedočenja“, kaže Srđan Koljević.

Uz iskusne glumce, više od deset debitanata koji su dobili velike dramske uloge u filmu vrsno predočavaju priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti, nepokolebljivosti, idealima.

Film Branio sam Mladu Bosnu od 16. oktobra ulazi u srpske bioskope, a nakon toga na RTS-u biće prikazano pet epizoda istoimene serije. Premijera u Novom Sadu održaće se večeras, 15. oktobra, u bioskopu Arena Cineplex sa početkom u 20h.


Izvori: RTS, Arena Cineplex