10/06/2014 19:30

Predstavljamo neke od najboljih dokumentarnih filmova Beldocs festivala!

"Saradnja Beldocsa i Cinema City festivala, koja traje već drugu godinu, nas u Beldocsu posebno raduje i ohrabruje, jer pruža mogućnost da dobar i odličan dokumentarni film dospe do brojnih gledalaca, odane publike renomiranog Cinema City međunarodnog filmskog festivala. Beldocs je od prvog dana svog nastanka bio praznik kreativnog dokumentarnog filma, praznik ljudske bliskosti i saosećajnosti, imaginacije, vizije i filmske poezije, ali i podsećanje na ljudsku trezvenost i kulturnu i civilizacijsku raznolikost, koja nas obogaćuje", poručuje direktor festivala Beldocs, Mladen Vušurović.

Beldocs@Cinema City predstavlja jedan od filmskih programa koji je prošle godine potpuno zaokupio pažnju naše publike. I ove godine, u istom maniru, negujući prijateljstvo dva festivala i ljubav prema kvalitetnom dokumentarnom filmskom izrazu, predstavljamo trinaest dokumentaraca koji su na najlepši način obeležili ovogodišnje izdanje priznatog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldocs.

U okviru selekcije Beldocs@Cinema City pogledajte dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta” koji svedoči o nastanku zlatnog doba naše košarke. Potom, upoznajte život Amerikanca Luisa Sarnoa, koji je proteklih 25 godina živeo sa Bajaka Pigmejima u centralnoafričkoj džungli, kroz ostvarenje "Pesma iz šume". Beldocs@Cinema City povešće nas još jednom u Afriku, i upoznati sa afričkim fudbalskim timom i njihovim trenerom - našim Zoranom, u ostvarenju "Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi".

Svetska istorija je u nastajanju kada glavni pregovarač evropske unije, Robert Kuper, treba da uspostavi dogovor za stabilnu koegzistenciju između Kosova i Srbije. Novi danski dokumentarac "Sporazum" u režiji Karen Stokendal Puslen povešće publiku u srce ovih intenzivnih pregovora.

Film “Mama i tata” na duhovit i osećajan način istražuju biografije i ljubavne priče dva (zapravo tri) para, koji se mnogo razlikuju, ali samo na prvi pogled. O ljubavi, između ostalog, govori i ostvarenje „Lepotica i bokser“. Ova iskrena ljubavna priča istražuje burni brak, dug 40 godina, dva japanska umetnika, slikara tzv. bokserskom tehnikom.

Sa neuobičajenim snom za jednu mladu Iranku upoznaćemo se u filmu „Sepideh – dosezanje zvezda“, u kom pratimo mladu devojku, koja, uprkos protivljenju porodice, želi da postane astronaut.

Ljubitelji biciklizma i kvalitetnog dokumentarnog filma uživaće u ostvarenju „Bicikli pričaju priče“ autora Milana Lisice, a kako je živeti u srpskom cirkusu i kako je baviti se bilo kojom vrstom umetnosti u Srbiji saznaćemo kroz vizuru sedmogodišnje devojčice u ostvarenju „Kad ti tata kupi slona“.

Inercija prošlosti“ vratiće nas u 1941. kada su građani Beograda, Sarajeva, Podgorice i Skoplja izašli na ulice i jasno iskazali stav po pitanju saradnje sa nacističkom Nemačkom i fašističkom Italijom.

Kako je jedan dečak izrastao u divnu devojčicu prikazaće film „Dobar sin“, dok ćemo kroz “Album 61” upoznati Borisa Gelfanda, koji se od svoje šeste godine sprema za Svetsko prvenstvo u šahu. Njegov otac je posvetio svoj život građenju dečakovog taletna, a čitav taj proces opsesivno dokumentovao.

Šest značajnih rediteljskih imena, među kojima su Vim Venders i Robert Redford, stvarali su fantastične „Katedrale kulture“. Ovaj dokumentarni film nudi šest potresnih odgovora na sledeće pitanje: Kada bi zgrade mogle da govore, šta bi rekle o nama? Baveći se duhom građevina, ovaj 3D film pušta da šest upečatljivih i veoma različitih objekata govore svaki za sebe, analizirajući ljudski život iz perspektive struktura koje je stvorio čovek.

Uživajte u programu Beldocs@Cinema City!