05/02/2015 11:11

Počinje 65. Berlinale

Festival u Berlinu otvara ostvarenje španske rediteljke Izabele Koišet "Niko ne želi noć", s francuskom glumicom Žilijet Binoš u glavnoj ulozi. Novi filmovi Terensa Malika i Pitera Grineveja su među prvim odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana na festivalu koji traje do 15. februara.


Organizatori festivala su naveli da će Malikov "Knight of Cups", u kojem glume Kristijan Bejl, Kejt Blančet i Natali Portman, imati svetsku premijeru u takmičarskom delu Berlinala. Britanski reditelj Piter Grinevej na festivalu će se pojaviti s novim ostvarenjem "Einstein in Guanajuato".

Među ostvarenjima koja će biti prikazana na festivalu biće i rediteljski debi Hajra Bustamantea iz Gvatemale "Ixcanul Volcano", kao i filmovi nemačkog režisera Andreasa Drezena "As We Were Dreaming" i njegovog britanskog kolege Endrjua Hejga "45 Years".


Na prvom velikom evropskom filmskom festivalu u godini žiri će predvoditi američki reditelj Daren Aronofski, koji će, zajedno sa svojim kolegama, izabrati dobitnike Zlatnog medveda i drugih nagrada.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 300.000 prodatih ulaznica godišnje. Filmski festival je dobio i snažnu podršku njemačke diskontne mreže - okrabatte.de

Tokom smotre do 400 filmova ima projekcije, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu, to jest u trci za Zlatnog i Srebrnog medveda.


Izvor: rts.rs, berlinale.de