29/09/2014 15:31

Španski režiser Karlos Vermut dvostruki pobednik festivala u San Sebastijanu

Španski režiser Karlos Vermut dvostruki je pobednik ovogodišnjeg Festivala u San Sebastijanu - njegov film "Magical Girl" proglašen je u subotu pred ponoć za najbolji film, a Vermut za najboljeg režisera. Film je špansko-francuska koprodukcija sa Luisom Bermehom u glavnoj ulozi. To je krimi drama u film-noar tradiciji, čija je radnja smeštena u Madrid, i sadrži brojne reference na japanske manga stripove.


"Magical Girl" govori o Alisiji, bolešljivoj devojčici koja mašta o haljini iz stripa Magična devojka Jukiko. Njen otac Luis učiniće sve da ostvari snove svog deteta, ali on i Alisija upadaju u začarani krug ucena i sudbine.

Za najboljeg glumca na festivalu proglašen je Havijer Gutjeres koji trijumfuje u filmu “La isla mínima” Alberta Rodrigesa, dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Paprika Stin za ulogu u danskom filmu “Stille hjerte” Bila Augusta.

Specijalno priznanje žirija dobio je francuski film “Vie sauvage” Sedrika Kana. Ovo ostvarenje prati oca koji ne želi da ostavi dva sina majci koja je dobila starateljstvo nad njima, pa dečaci odrastaju u neprekidnoj senci, bežeći od policije, uvek u pokretu… Publika je nagradila novi film Vima Vendersa i Hulijana Ribeire Salgada, dokumentarac “The Salt of the Earth”.


izvor: B92