14/06/2012 18:13

Ne propustite Cinema Now Live Academy

Posebnu atrakciju Festivala ove godine čini Cinema Now Live Academy, kreativno koncipiran program koji će predstaviti aktuelne filmske teme o kojima će govoriti neka od najznačajnih imena svetskog i domaćeg filma.

Andreas Dresen, specijalni gost festivala Cinema City, govoriće o umećima filmske režije iz svog bogatog iskustva, kako napraviti film bez novca saznaćemo na iskustvima ekipe filma Donoma, tajne uspešne produkcije razotkriće nam čuveni Nik Powell, jedan od svetski najznačajnih producenata, direktor Nacionalne filmske škole u Londonu, suosnivač Virgin Recordsa, o novom srpskom filmu govoriće Maja Miloš, Nikola Ležaić, Miloš Pušić, Nikola Ljuca, Mladen Đorđević i Bane Trifunović, dok će nas u svet priče iz perspektive filma i savremenog konteksta uvesti Elma Tataragić i Srđan Koljević

O tajnama festivalskog sveta, distribuciji i alternativnom finansiranju filmova govoriće Bruno Chatelin, član borda Evropske filmske akademije i Međunarodne organizacije filmskih festivala, producent, specijalista za buzz strategije zabave i onlajn komunikaciju u svetu! O moći i magiji filmske montaže saznaćemo od Miška Nećaka, a o značaju i značenju Crnog talasa u srpskog filmu govoriće jedan od selektora Festivala, Petar Protić. Poznati umetnik, kompozitor, Boris Kovač, ukazaće na značaj muzike u stvaranju filma na čuvenim primerima „Ples u tami“ Von Triera i „Beli beli svet“ Olega Novkovića. O kreativnom stvaralačkom procesu kroz zanimljive dimenzije govoriće Jan Cvitkovič, slavni slovenački reditelj, sa umećima kamere upoznaće nas francuska rediteljka Valérie Massadian, dok će o Lisabonu i filmovima govoriti João Pedro Rodrigues, poznati portugalski autor.

Festival Cinema City trajaće od 16. do 23. juna u Novom Sadu. Tokom osam dana Festivala biće prikazano 100 filmskih ostvarenja na lokacijama scena Pera Dobrinović - Srpsko narodno pozorište, Katolička porta – bioskop na otvorenom, Arena Cineplex i Kulturni centar Novog Sada, dok će na lokaciji Dunavski park, od ponedeljka do četvrtka u periodu od 18 do 20h, uz podršku BURN DJ tima posetioci uživati u veseloj atmosferi Burn Chill Zone.