23/06/2015 11:04

Nacionalna klasa predstavlja "Nebo iznad nas" Marinusa Gruthofa

Van konkurencije u selekciji Nacionalna klasa predstavićemo film u kom su domaći producenti imali manjinsko učešće, gde ta činjenica ipak nije umanjila značaj ovog filma za ovaj filmski prostor i publiku – Nebo iznad nas reditelja Marinusa Gruthofa, govori o Beogradu koji se svake noći transformiše od živog grada u vojnu metu NATO-a. U filmu igraju Nada Šargin, Boris Isaković, Nikola Rakočević, Nevena Ristić, Mladen Sovilj, Hristina Popović, Miloš Timotijević, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić, Ana Bretšnajder, Slobodan Boda Ninković, Mladen Andrejević, Vladica Milosavljević, Bojan Žirović, Bora Nenić.



Svakog dana Ana, Sloba i Bojan rizikuju život samim odlaskom na posao. Ili rade u zgradi nacionalne televizije u Beogradu ili u njenoj blizini, a ona je zbog rata postala strateška meta NATO bombardovanja. Sve troje se na silu nose sa strahom, da bi nastavili sa svojim običnim životima. Ali „obično" je odavno prestalo da postoji. Glumica Ana (35) želi da ostane verna pozorištu koje obožava, ali koje se nalazi u zgradi odmah pored televizijske. Iako prestravljena, ona primorava sebe da i dalje odlazi tamo. Da bi pobegao od stvarnosti, mladić Bojan (23) utapa se u klupskoj sceni sa svim što ona nosi: seks, drogu i haus muziku. Sloba (46), tehničar za emitovanje programa, poslao je ženu i sina na bezbednije mesto van grada, ali je on ostao da bi zarađivao za život. To je njegova misija i ništa ne može da ga odvrati od nje. Svake noći Beograd se transformiše od živog grada u vojnu metu. Dok bombe padaju, Ana, Bojan i Sloba se bore s pitanjem: kako preživeti i ostati normalan u nenormalnom svetu?



Nakon što je završio kinematografiju na Holandskoj filmskoj akademiji 2004, Marinus Gruthof je počeo da piše scenarija za kratkometražne filmove i da ih režira. Njegov drugi kratkometražni film po redu, Morning to Noon, čiji je takođe i producent, osvojio je drugu nagradu na takmičenju kompanije NBC Universal pod nazivom Shocking Shorts. 2009. njegov film Sunset From A Rooftop je izabran za najbolji kratkometražni film na Holandskom filmskom festivalu, a ujedno je bio i holandski kandidat za nagradu Oskar. 2010. godine Marinus je učestvovao na Radionici evropskih producenata EAVE kao pisac scenarija za svoj prvi dugometražni film Nebo iznad nas. 2011. godine Marinus je pozvan da učestvuje na Talent kampusu Berlinskog filmskog festivala, Rediteljskom program pri centru Binger FilmLab i programu Nedelja na selu (A Sunday in the Country) Evropske filmske akademije. Njegov kratkometražni film Mirroring je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film na Beogradskom festivalu 2011.


* * *

Ovde pogledajte listu filmova selekcije Nacionalna klasa.

Ove godine se družimo na potpuno novoj lokaciji, gde će Cinema City ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo. Stoga, informišite se i o ulaznicama i satnici, festival se bliži!

#CinemaCity2015