11/06/2011 18:58

Jedan od najnagrađivanijih domaćih filmova "Tilva Roš"

Selekcija Nacionalna klasa

Jedan od najnagrađivanijih srpskih filmova u poslednjoj deceniji, film „Tilva Roš“ je uzbudljiva priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi. Ovaj svež, uzbudljiv, duhovit i rafinirano melanholičan film predstavlja u kontekstu domaće kinematografije verovatno najtemeljnije bavljenje periodom odrastanja i ulaska mladih u svet odraslih.


Kada je reditelj filma Nikola Ležaić pogledao “CRAP”, jednočasovni amaterski dokumentarni film koji su napravili Stefan, Toda i njihov skate team 2005/6 pod uticajem TV emisija poput Jackassa i Dirty Sanchez, odlučio je da snimi igrani film sa ovim momcima u kojem bi igrali sami sebe. Počeo je da se druži sa njima i tokom tog perioda napisao je scenario baziran na klipovima koje je video u njihovom filmu, pričama koje su mu ispričali i sopstvenim uspomenama iz tinejdžerskih dana. Nastao je film, “stvaran ali ne baš stvaran”, koji je posle izuzetnog prijema kod inostrane publike i kritike ubrzo stekao kultni status u internacionalnim okvirima.

Tokom 2010. godine film „Tilva Roš“ učestvovao je na 17 festivala i osvojio ukupno 11 nagrada, od čega je 5 glavnih, za najbolji film - Sarajevo International Film Festival, BiH (Najbolji Film, Najbolja muška uloga: M. Todorović), 2 in 1 Film Festival Moscow, Rusija (Najbolji film, Nagrada za najbolju priču), Noordelijk Film Festival, Holandija (Najbolji film - nagrada Matad'Or), Film Festival Cottbus, Nemačka (Spirit award), Estoril Film Festival, Portugal (Najbolji film, Nagrada Cineuropa), Gijon International Film Festival, Španija (Specijalna nagrada žirija), Festival International du Film de Belfort, Francuska (Najbolji film, Nagrada publike).