21/08/2013 14:22

Izraelski reditelj Eran Riklis – gost CINEMA CITY festivala

Ovogodišnji CINEMA CITY internacionalni filmski festival biće svečano otvoren u ponedeljak, 26. avgusta i trajaće sve do 1. septembra. Na festivalu će biti prikazano više od 130 filmova svrstanih u jedanaest programskih selekcija. Selekcija Respect to... ove godine će biti posvećena izraelskom reditelju Eranu Riklisu, koji je ujedno i gost festivala. Retrospektivu je podržala i omogućila ambasada Izraela koja već godinama aktivno radi na podršci svim projektima i kulturnim aktivnostima koji imaju za cilj promovisanje izraelske kulture.

U okviru ove programske celine biće prikazano četiri filma: ''Cup Final'', ''Sirijska mlada'', ''Limunovo drvo'' i ''Maslina''.


Eran Riklis je rođen u Izraelu 1954. godine ali je rano detinjstvo proveo u Montrealu i Njujorku. Po povratku u Izrael upisao je Univerzitet u Tel Avivu, a 1975. godine upisao se u Nacionalnu filmsku i televizijsku školu u Engleskoj kao prvi Izraelac kome je to pošlo za rukom. Jedan je od vodećih izraelskim filmskih autora. Njegov film ‘’Sirijska mlada’’ (2004), nagrađen je sa 18 međunarodnih priznanja, dok je film "Cup Final" (1991), predstavljen na festivalima u Veneciji i Berlinu, kao i drugim prestižnim festivalima. Ostvarenje "Zohar" (1993) predstavlja najveći uspeh na izraelskim bioskopskim blagajnama devedesetih godina, "Temptation" (2002), zasnovan na izraelskom bestseleru, nostalgično rokenrol ostvarenje "Vulcan Juncion" (2000) i "On a Clear Day You Can See Damascus" (1984). Režirao je i producirao veliki broj televizijskih filmova, serija i dokumentaraca.

U svojim filmovima problematizuje političke teme tudeći se da pokaže besmisao sukoba među ljudima. U svojim intervjuima voli da naglasi da njegovi filmovi nisu politički, već su to filmovi o ljudskim sudbinama koje se zbog politike menjaju.

U filmu ‘’Sirijska mlada’’ Riklis pruža priču o devojci Moni koja kada nakon udaje pređe izraelsko-sirijsku granicu, nikadviše neće moći da se vrati svojoj porodici. Ovo je film o fizičkim, mentalnim i emotivnim barijerama, kao i o volji da seone premoste.

''Limunovo drvo'' vodi nas u palestinsko selo na Zapadnoj obali i upoznaje nas sa snagom jedne žene u očuvanju jedine niti koja je povezuje sa prošlošću i porodicom. Upravo ta nit u vidu limunovog drveta predstavlja strahovitu pretnju za bezbednost izraelskog ministra odbrane.

Film ''Cup Final'' donosi zanimljivu priču o fudbalu koji pomaže u razbijajnju barijera koje su nametnuli nacionalizam i prošlost. Ljubav prema fudbalu biće jača od netrpeljivosti koju osećaju palestinski borci i njihov zarobljenik - izraelski vojnik. ''Maslina'' je istinski road movie čija je radnja smeštena u 1982. godinu kada izraelski pilot i mladi Palestinac kreću na zajedničko putovanje preko ratom razorene zemlje, tražeći svoj dom. Koristeći humor i patos, ovaj film istražuje kako se razvija prijateljstvo rođeno iz međusobnezavisnosti dva neprijatelja.

Kompletan program festivala, uključujući precizirane lokacije i raspored projekcija moguće je pronaći putem sledećeg linka.