01/08/2013 12:06

Film o rege ikoni: "Marley" na festivalu Cinema City

Interviewer: Are you a rich man?
Bob Marley: When you say 'rich' what do you mean?
Interviewer: Do you have lots of possessions? Lots of money in the bank?
Bob Marley: Possessions make you rich? I don't have that kind of richness. My richness is life, forever.

Bob Marli je univerzalni fenomen, njegov uticaj na istoriju muzike i uloga društvenog i političkog proroka je jedinstvena i neponovljiva. "Marley" je definitivna životna priča o ovom muzičaru, revolucionaru i legendi, od ranih dana pa do uspona do internacionalne superzvezde. Snimljen uz pomoć porodice, film sadrži retke snimke, izuzetne nastupe i otkrivajuće intervjue sa ljudima koji su ga najbolje poznavali.



Prvobitno projekat "Marli" je bio u rukama Skorsezea, ali je morao da odustane zbog drugih obaveza, pa ga je zamenio Džonatan Deme. Projekat je zapao u ćorsokak u avgustu 2009. kada je Deme napustio film u sred montiranja, zbog kreativnih nesuglasica sa producentom Stivom Bingom. Na kraju je angažovan oskarovac Kevin Makdonald.



Mekdonald je započeo karijeru biografijom svog dede The Life and Death of Screenwriter (1994), od koje je kasnije napravio svoj prvi dokumentarac The Making of an Englishman (1995). Slavu mu je doneo oskarovac One Day in September (1999), dokumentarni film o palestinskom terorističkom napadu na izraelske sportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. god. Usledio je još jedan dramatizovani dokumentarac Touching the Void (2003), koji je doživeo veliki komercijalni uspeh i pobrao mnogo nagrada. Njegov prvi igrani film The Last King of Scotland (2006) osvojio je tri nagrade BAFTA, a glavnom glumcu, Forestu Vitakeru, doneo Oskara za ulogu Idi Amina, zloglasnog diktatora Ugande. Nakon toga, snima politički triler State of Play (2009) sa Raselom Krouom, istorijski ep Eagle (2011) i globalni dokumentarni eksperiment Life in a Day (2011), koji je prikazan sa izuzetnim uspehom i na festivalu Cinema City.