14/06/2015 12:57

Dobitnik Zlatnog lava, jedno od najvažnijih ostvarenja svetske kinematografije: film "Pre kiše" na festivalu Cinema City

Selekcija Respect to First Films prvi put se pojavljuje na Cinema City festivalu sa željom da ukaže na važnost prvih filmova koji su mnoge kultne reditelje današnjice probili na putu do filmskih zvezda. U tom svetlu ne propustite da na velikom platnu pogledate remek-delo “Pre kiše” (Пред дождот / Before the Rain) iz 1994. godine, koje kao režiser i scenarista potpisuje čuveni Milčo Mančevski. Filmsku radnju čine tri priče – “Zborovi“ (Reči), “Lica“ i “Sliki“ (Slike), čija su glavna tema tragične i nesrećne ljubavi.



Film “Pre kiše” nagrađen je sa više od 30 nagrada širom sveta, među kojima su i venecijanski Zlatni lav i nominacija za Oskara, u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područija. Film je uvršten među 1000 najvrednijih i najvažnijih filmova svetske kinematografije prema kritičarima magazina Variety. Glavne uloge tumače Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Grégoire Colin, Labina Mitevska, dok muziku za ovo izuzetno filmsko ostvarenje potpisuje popularna makedonska grupa “Anastasija”.

OVDE pogledajte koji filmovi vas očekuju u selekciji Respect to First Films.
Ove godine se družimo na potpuno novoj lokaciji, gde će Cinema City ponuditi jedinstveno festivalsko iskustvo. Stoga, informišite se i o ulaznicama, festival se bliži!

#CinemaCity2015