24/06/2015 10:28

Cinema City predstavlja filmski program na novim lokacijama: SKCNS BROD TEATAR & FIRCHIE THINK TANK

Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija i 7 koncerata u 7 festivalskih dana. Filmovi će biti prikazivani na šest lokacija: Amstel Open Air Cinema, Planet Rock Music Stage & Open Air Cinema, SKCNS Fabrika Indoor Cinema, Quarter Indoor Cinema i na novim lokacijama SKCNS Brod Teatar i Firchie Think Tank Studio.

--

Ostalo je manje od nedelju dana do otvaranja 8. Cinema City-ja. Ovogodišnje izdanje festivala sve je bliže, a kapije festivala biće uskoro otvorene. Na 8. Cinema City internacionalnom filmskom festivalu, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, koji se održava od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu publiku očekuje 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija, i 7 koncerata u 7 festivalskih dana.

Pored lokacija upisanih u Cinema City mapu priključuju nam se i SKCNS Brod Teatar i Firchie Think Tank Studio, lokacije na kojima će biti prikazivani filmovi ovogodišnjeg Cinema City festivala, ali i održavani muzički programi. Na ovaj način publika ima priliku da pogleda veliki broj filmova zahvaljujući bogatom programu, ali i brojnim lokacijama i satnici koja to omogućava.

SKCNS Brod Teatar je otvorena scena Ustanove kulture SKC Novi Sad koja se nalazi na Beogradskom keju pored Varadinskog mosta nedaleko od Kineske četvrti. Brod Teatar će biti mesto na kome će publika od srede 1. jula pa sve do zatvaranja festivala - nedelje 5. jula, moći svake večeri da uživa u pažljivo odabranim filmskim ostvarenjima.

Svake večeri od 21:00h prikazivaće se filmovi iz selekcije Nacionalna klasa: Enklava, Isceljenje, Varvari, Okean i Otvoreni kavez. Takođe će svake večeri od 23:30h biti prikazivani filmovi iz Up to 10.000 Bucks programske selekcije, tako da će publika moći da ovde da pogleda kompletnu reprizu omiljenih filmova iz ove popularne selekcije.

Firchie Think Tank Studio otvoriće vrata za sve Cinema City posetioce. Svake večeri tokom 7 festivalskih dana od 22:00h posetioci koji vole nešto intimniju atmosferu moći će da pogledaju filmove, i nakon toga nastave zabavu uz interesantan muzički program od 23:00h.

“Za vreme Cinema city festivala ovde će biti jedan od bioskopa sa kvalitetnom opremom i super filmovima. Uveče, u revijalnom programu pojaviće se Bebi Dol, Uroš Đurić i mnogi drugi. Sva buduća dešavanja možete ispratiti preko Facebook stranice Firchie Think Tank studija. Klinci, dođite! Ovde je super!” poručuje Firči.

Na lokaciji Firchie Think Tank Studio u okviru filmskog programa biće prikazani pobednički filmovi prošlogodišnjih festivala. Među njima je Tilva Roš, Nikole Ležaića. pobednički film iz 2011. nominovan za Evropsku filmsku nagradu. Zatim debitantski dugometražni film Klip, Maje Miloš koji je proglašen najboljim filmom na Cinema City festivalu 2012, koji je ujedno dobitnik nagrade Bauer za najbolji film u regiji na 15. Motovunskom filmskom festivalu u Hrvatskoj. Biće prikazani i višestruko nagrađivani Krugovi, Srdana Golubovića koji je na Cinema City-ju 2013. nagrađen Ibisom za najbolji film kao ostvarenje koje je nadmašilo očekivanja žirija.

Iz ovogodišnje selekcije Nacionalna klasa reprizno će biti prikazani filmovi Žigosana, Saše Radojevića. Iz selekcije Fresh Danube Films biće prikazano ostvarenje Goli Tihe K. Gudac, i pored toga film Maske režiserke Brankice Drašković, iz selekcije Planet Rock.



Maske / Masks- Film Trailer from Brankica Draskovic on Vimeo.

U filmu Maske, o Slobodanu Tišmi, dobitniku Ninove nagrade govore Slobodan Tišma, Čeda Drča, Sabolč Tolnai, Aleksandar Davić, Andraš Urban, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, Siniša Tucić, i drugi… Slobodana Tišmu teško je odrediti. Samosvojan je i svestran. Umetnički krajolik po kome radostan luta rečima iscrtava još od ranih šezdesetih godina prošlog veka. Počeo je kao pesnik, bio je konceptualista, "nevidljivi umetnik" i rok muzičar ("Luna"/"La strada" ). Trenutno je prozni pisac, a ponekad izvodi i minimalističke performanse. Navlačeći različite maske prelazio je iz jednog umetničkog prostora u drugi narušavajući stereotipe i stvarajući od sopstvene egzistencije estetski fenomen. Na Festivalu dokumentarnog Rock filma ovaj film nagrađen je nagradom DORF 2015, i nagradom TV Klasik 2013. za razvoj scenarija.

Svake večeri tokom trajanja festivala od 23:00h u okviru muzičkog programa u intimnoj atmosferi ovog studija posetioce će zabavljati Čovek Vuk, Formerly known as Block Out (BG), Vladimir Aćić (1606 Music Therapy) (NS), Voja Bešić Band (BG), Baby D’alls - fanki i panki , i psiho i delija Baby D’alls D.J. PARTY (BG), Borče Panov (Psychotic Behavior , MK)4. - NETICS, Drum and Bass DJ trio (NS) - NETICS, Drum and Bass DJ trio (NS), Uros Djuric - 100% Groov DJ, Navali Narode! (BG).

SKCNS BROD TEATAR je otvorena scena Ustanove kulture SKC Novi Sad, koja plovi i na kojoj će se ostvarivati različit kulturni program (pozorišne predstave, koncerti, izložbe, književni susreti, filmske projekcije…) za publiku na njemu ili na obali naseljenih mesta. Vođeni idejom i misli, a odogovarajući na potrebe, organizatori su se opredelili za jedan fleksibilan, otvoren prostorni koncept, koji treba da, u uslovima realnih fizičkih limita i tri različita „režima“ korišćenja (letnji na obali – odredištu, letnji u plovidbi i zimski – stajaći) odgovori na različite funkcionalne zahteve. Formiran je prostorno – vremenski transformabilnu strukturu koja omogućava lako kreiranje najrazličitijih konfiguracija. Brod teatar ima, sem kulturnog i jak razvojni kapacitet, jer pored kulturnih programa na njemu će se realizovati programi koji za svoju temu imaju privredni razvoj i ekologiju i održivi razvoj. Misija SKCNS BROD TEATRA je oživljavanje i afirmacija prirodnog, kulturnog, raznolikog etničkog i privredno-turističkog prostora Srbije i njegovo povezivanje sa svetom. Brod teatar koji, pre svega, afirmiše Srbiju i njene specifičnosti, zajednički je prostor za susret, upoznavanje, saradnju, razmenu različitosti raznih kultura.

Firchie Think Tank Studio u kome nastupaju brojni domaći i strani bendovi, autori i umetnici, i koji je nekako neobično ušuškan duboko u Kineskoj četvrti, za razliku od nekoliko drugih, popularnih klubova u kvartu, i nagoveštava intimniju atmosferu, kaže Firči, ističući da je „Kineska četvrt uvek bila njegova“. Firči kaže: “Ja sam ovde od osamdeset i treće. Ovde sam sa drugarima uvek nešto radio, imali smo radionice, prostore za svirke, mnogo pre nego što je nekome palo na pamet da ovde pravi bilo kakakv kulturni program. Uvek smo priželjkivali da, zbog izgleda lokacije, ovde napravimo naš prostor. Sada je to dobilo i nekakav oblik programa”. Više o Firči Think Tenk Studiju možete pročitati na linku OVDE.