26/08/2013 10:30

Ceremonijom otvaranja i filmom "Finalna verzija" zvanično počinje Cinema City

Šesti CINEMA CITY internacionalni filmski festival počinje danas, 26. avgusta i trajaće sve do 1. septembra. Tokom festivala biće prikazano preko 130 filmskih ostvarenja. Sva filmska ostvarenja na ovogodišnjem festivalu Cinema City podeljenja su u jedanaest selekcija. Ove godine Cinema City će se odvijati na deset gradskih lokacija među kojima su: Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Akademija umetnosti Novi Sad.


U ponedeljak, 26. avgusta, s početkom u 20 časova, šesti po redu Cinema City otvoriće mađarski film ‘’Poslednji čin: Dame i Gospodo’’ reditelja Đerđa Palfija. Film je prikazan na festivalu u Kanu, gde je uspeo da ujedini mišljenja kritike i publike koji su bili saglasni da je reč o nesvakidašnjem filmskom ostvarenju. Ovaj film se sastoji se od kadrova 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskim stvaraocima. Mađarskom reditelju Đerđu Palfiju (György Pàlfi) bilo je potrebno tri godine rada na materijalu da stvori ovaj film u kome hiljade evropskih i holivudskih zvezda ‘’glume’’ zajedno. Suštinski, ovo je savršena ljubavna priča o savršenom čoveku i savršenoj ženi.

Ovogodišnji CINEMA CITY obeležiće i dva open air bioskopa, tradicionalno najpopularnije lokacije festivala. Na novoj lokaciji Amstel Open Air ponudiće tokom sedam dana najbolje filmove sa festivala među kojima i veliki broj muzičkih filmova iz selekcije Planet Rock. Po prvi put u našoj zemlji biće organizovan 3D bioskop na otvorenom pod nazivom Arena 3D Open Air.


Amstel Open Air predstavlja novu festivalsku lokaciju smeštenu u Parku pored Skupštine Vojvodine. Tokom sedam festivalskih dana, Amstel Open Air pružiće posetiocima uživanje u trinaest fimskih ostvarenja, svakodnevna DJ intermeca u organizaciji Amstela kao i Amstel Happy Hour, dok će poslednjeg festivalskog dana, nakon projekcije filma kome je služio kao inspiracija, na zatvaranju nastupiti čuveni muzičar Vlada Divljan sa svojim bendom Ljetno Kino Big Bend. 

U okviru lokacije Amstel Open Air biće prikazana tri filma svrstana u selekciju Nacionalna Klasa: ljubavna komedija ''S/Kidanje'' Koste Đorđevića, drama ''Odumiranje'' Miloša Pušića, nagrađivani ''Krugovi'' Srdana Golubovića. Pored ovih, biće prikazan film ''Snežana'' reditelja Pabla Bergera koji je osvojio preko trideset nagrada među kojima je 10 Goja priznanja, kao i trideset nominacija ostavivši bez daha publiku na prestižnim svetskim festivalima, poput Toronta, San Sebastijana, Roterdama jer na najlepši način odaje počast nemom filmu, ali i veliki hit, romantična komedija ‘’Sonja i bik’’ hrvatskog reditelja Vlatka Vorkapića, zatim komedija ‘’Super Star’’, dokumentarni film ‘’Doin' It in the Park: Pick-Up Basketball, NYC’’ o uličnom basketu u Njujorku kome najverniji igrači pristupaju kao religiji, a terenu kao crkvi. Film ''Reincarnated'' prati uspone i padove međunarodne muzičke ikone Snup Doga, uključujući i gubitak najboljih prijatelja Tupaka i Nejta Doga, dok film ‘’The Chemical Brothers: Don’t Think’' predstavlja sinestetičku bombu zvuka, filma i svetla, kao i efekte ove grupe na publiku. U filmu ''It Might Get Loud'' muzika odzvanja, pokreće i inspiriše, a film ‘’Marli’’ životna je priča o istoimenom muzičaru, revolucionaru i legendi, od ranih dana pa do uspona do internacionalne superzvezde.

Kombinacija filmova inspirisanih klasicima stripa i nekima od kultnih ostvarenja filmske produkcije realizovanih u 3D tehnologiji biće okosnica programa Arena 3D Open Air lokacije. Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 10 filmskih hitova snimljenih u 3D tehnologiji medju kojima su ‘’Turbo’’, ‘’Iron Man’’, ‘’Čovek od čelika, ‘’Wolverine’’, ‘’Planes’’, ‘’ Bitka za Pacifik’’ čuvenog meksičkog reditelja Giljerma Del Tora, ‘’Star Trek’’, ‘’WWZ’’, ‘’Veliki Getsbi’’ prema adaptaciji romana F. Skota Ficdžeralda čija je radnja smeštenog na Long Ajlend XX godina prošlog veka i film ‘’One direction’’ o istoimenoj grupi koja predstavlja najaktuelniju svetsku muzičku senzaciju.

Nacionalna Klasa će i ove godine predstaviti najveći deo domaće produkcije. Tročlani žiri sastavljen od međunarodnih filmskih stručnjaka dodeliće nagradu Ibis najboljem filmu, reditelju, scenaristi, glumcima. U ovogodišnjoj Nacionalnoj klasi nalazi se trinaest filmskih ostvarenja: film ‘’Artiljero‘’ Srđe Anđelića, ''Vir'' reditelja Bojana Vuka Kosovčevića, ‘’Gde je Nađa?‘’ čiju režiju i scenario potpisuju Aron Sekelj, Raško Milatović, Miloš Milovanović, Nemanja Vojnović, Petar Ristovski, Tea Lukač, Marko Đorđević, Luka Popadić, studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, ‘’Država‘’ Jelene Marković, ‘’Kad svane dan‘’ Gorana Paskaljevića, ‘’Krugovi’’ Srdana Golubovića, ‘’Led‘’ Jelene Bajić Jočić, ’’Ljubav dolazi kasnije’’ Hadži-Aleksandra Đurovića, ‘’Ljuljaška’’ Tamare Drakulić, ‘’Mamaroš’’ Momčila Mrdakovića, ‘’Odumiranje’’ Miloša Pušića, ‘’S/Kidanje‘’ Koste Đorđevića, ‘’Falsifikator‘’ Gorana Markovića.

Selekcija Exit Point donosi pregled najboljih autorski filmova međunarodne produkcije. Sastoji se od najinteresantnijih filmova sa festivala u Berlinu, Roterdamu, Sandensu, Kanu, Torontu, Lokarnu i drugih prestižnih filmskih festivala. Selektor ovih filmova je Dubravka Lakić, filmski kritičar i novinar lista Politika.

Nova selekcija na festivalu jeste Fresh Danube Films koja je podržana od strane Evropske kulturne fondacije iz Holandije, a u okviru koje će biti prikazani filmovi autora dunavskog regiona iz Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije. Filmovi koji će biti prikazani uoviru selekcije FRESH DANUBE FILMS već su bili prikazani na filmskom festivalu CROSSING EUROPE koji se održava u Lincu (Austrija), na festivalu dokumentarnog rok filma DORF u Vinkovicima (Hrvatska), a u novembru ove godine biće prikazani na festivalu SLOBODNA ZONA u Beogradu.

FRESH DANUBE FILMS teži da doprinese umrežavanju autora, osnaživanju njihovih veština i uspostavljanju njihove pozicije u umetnosti i društvu imajući u vidu da poseduje snažan edukativni karakter.

I ove godine, selekcija Educons Presents Up to 10.000 Bucks donosi filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova.

Selekcija Film It Loud, predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkovaca (Hrvatska). Selekcija je rezultat istoimenog projekta podržanog od strane IPA CROSSBORDER programa Hrvatska - Srbija sufinansiranog od strane Evropske unije. U okviru ove selekcije, publika će imati prilike da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.

Svake godine Cinema City kroz selekciju Respect to… pravi retrospektive stvaralaštva nekih od najznačajnijih autora današnjice. Ove godine u fokusu će biti izraelski reditelj Eran Riklis, koji će ujedno biti i gost festival, kao i Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih autora jugoslovenskog crnog talasa. Retrospektivu Erana Riklisa podržala je i omogućila ambasada Izraela koja već godinama aktivno radi na podršci svim projektima i kulturnim aktivnostima koji imaju za cilj promovisanje izraelske kulture. U okviru ove programske celine biće prikazano četiri filma: ''Cup Final'', ''Sirijska mlada'', ''Limunovo drvo'' i ''Maslina''. Respect to... Želimir Žilnik, posvećena je autoru brojnih igranih i dokumentarnih filmova, jednom od začetnika žanra doku-drama, nagrađivanom na internacionalnim i domaćim filmskim festivalima. Od samog početka profesionalnog rada na filmu, Žilnik je okrenut savremenim temama, koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Njegov debitantski igrani film «Rani radovi» (1969) nagrađen je Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu. Obojici reditelja biće uručena nagrada Ibis za doprinos svetskom filmu.

Selekcija Planet Rock donosi neka od najboljih filmskih muzičkih ostvarenja, ali i filmove koji neguju drugačiji životni stil i vrednosti prikazujući savremenu umetnost u različitim formama. U okviru selekcije Planet Rock biće prikazano ukupno deset filmova među kojima su: „Pussy Riot – Pank molitva’’priča o svetski poznatim pank disidentima, ‘’Lek protiv bolova: priča o Marku Sendmenu’’ i kultnom bendu Morfin, ‘’Snoop: Reincarnated’’ o transformaciji koju je doživeo Snoop Dog, zvezda ovogodišnjeg Exita, ‘¡Cuatro!’’, film o nastanku aktuelne muzičke trilogije jednog od najvećih bendova današnjice Green Day, ‘’It Might Get Loud’’ filmska studija o umetnosti sviranja gitare kroz portret tri velikana Džimi Pejdža, Džeka Vajta i Edža iz benda U2, saga o najvećem rege umetniku svih vremena: ‘’Marley’’, savršen audio-vizualni zapis sa nastupa sjajnih Kemikala pod nazivom ‘’The Chemical Brothers: Don’t Think’’, ‘’Hari Din Stenton: delimično fikcija’’ o legendarnom i neobičnom umetniku, prijatelju Marlona Branda i Dejvida Linča, i ‘’Vlada’’ osvrt na stvaralaštvo Vlade Divljana.

Cinema City 2013 će predstaviti izbor najzapaženijih ostvarenja prikazanih na beogradskom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. Neki od njih su i pobednik Bledocsa ‘’Čin ubistva’’ reditelja Džošue Openhajmera, potom ‘’Elena’’ brazilske rediteljke Petre Koste, ali i duhovito ostvarenje ‘’Dragan Wende’’ reditelja Dragana Petrovića koje je oduševilo beogradsku, ali i berlinsku publiku pred kojom je bio premijerno prikazan.

CC shorts predstavlja selekciju kratkometražnih nagrađivanih filmova u izboru selektora Petra Protića.

Kroz program Cinema Youth koji predstavlja edukativnu filmsku platformu festival će ugostiti 40 mladih filmskih profesionalaca iz regiona jugoistočne Evrope koji će kroz višednevni program raditi sa nekim od najveštijih predavača i koja će omogućiti da se kreativne ideje pretoče u stvarnost.

Realizaciju ovogodišnjeg festivala značajno je pomogla i kompаnijа NIS koja je dаlа podršku festivаlu u okviru Jаvnog konkursа „Zаjednici zаjedno“ i progrаmа društveno odgovornog poslovаnjа usmerenog nа rаzvoj lokаlne zаjednice. Ovаj konkurs je rаspisаn nа teritoriji 10 grаdovа i opštinа u kojimа NIS posluje i reаlizuje se već petu godinu zаredom. Podrškom festivаlu „Cinema city“, NIS želi dа аfirmiše umetnost i umetničke vrednosti, pre svegа, mlаdih i tаlentovаnih stvаrаlаcа.

Cena ulaznica iznosiće 150 dinara za sve projekcije, osim za projekcije 3D filmova čija će cena biti 350 dinara. Projekcije na lokaciji Amstel Open Air su besplatne.

U proteklih šest godina, festival CINEMA CITY posetilo je više od 350 hiljada zaljubljenika u filmsku umetnost, a prikazano je preko šest stotina filmova.

Kompletan program festivala, uključujući precizirane lokacije i raspored projekcija moguće je pronaći putem sledećeg linka SATNICA.