05/05/2012 10:48

Berlin u znaku srpskog filma

U Berlinu će se tokom maja u okviru programa "Kinematografija danas: Srbija" predstaviti 19 igranih i dokumentarnih filmova novije srpske produkcije. Ovaj kulturni poduhvat realizuje se u saradnji sa ambasadom Republike Srbije i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Filmovi će biti prikazani u Cojghauskinu (Zeughauskino), koji se nalazi u okviru Nemačkog istorijskog muzeja. To je prva celovita filmska smotra savremene srpske kinematografije, namenjena kako našim ljudima koji žive u Berlinu, tako i najširoj nemačkoj publici.

Tokom mesec dana biće prikazana ostvarenja internacionalno poznatih i višestruko nagrađivanih domaćih reditelja, kao i ostvarenja filmskih autora koji svojim debitntskim ostvarenjima uspešno stupaju na scenu savremene srpske i svetske kinematografije.

U okviru filmske revije biće prikazani filmovi koji su sa velikim uspehom predstavljeni i na festivalu Cinema City, poput ostvarenja „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića, „Ordinary People“ Vladimira Perišića, „Beli beli svet“ Olega Novkovića, „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić, "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića, omnibus „Oktobar“ Ivana Pecikoze, Senke Domanović, Ognjena Isailovića, Daneta Komljena, Damira Romanova, Ognjena Glavonića, Milice Tomović...

Celokupan program revije srpskog filma u Berlinu možete pogledati ovde.